Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2010. 20:10:00
ZELENI REKORDI

Čuda prirode - najusamljenije drvo i brazilski indijski orah

GALERIJA - Pogledajte kako izgledaju najusamljenije, najdeblje, najveće i najviše stablo na svijetu

Najdeblje drvo
Najdeblje drvo (Wikipedia)

U Cameronovom Avataru su izvor života, u Gospodaru prstenova se bore uz kralja Aragona, a u stvarnosti su često zapostavljena. Stabla su prava čuda prirode i imaju važnu ulogu za održavanje povoljne klime zbog apsorpcije ugljičnog dioksida. Pravi rekorderi među stablima ujedno su i spomenici sami za sebe:

L'Arbre du Tenere - Najusamljenije drvo
U pustinji sjeverno od rijeke Niger nema vode ni vode ni hlada. Ipak, u pijesku se na velikoj vrućini nalazilo jedno drvo, lažna akacija, čije se korijenje spustilo do 35 metara ispod površine. Živjelo je preko 300 godina da bi ga 1973. slučajno pokupio pijani vozač kamiona.

Najusamljenije drvo

General Sherman - Najveće drvo
Najveće drvo na svijetu staro je 2700 godina i nalazi se u kalifornijskom nacionalnom parku Sequoia. Izračunato je da General Sherman ima volumen od 1490 kubičnih metara. O veličini dovoljno govori podatak da je drvo prije četiri godine izgubilo 30 metara dugačku granu promjera dva metra i ostalo gotovo neokrznuto.

General Sherman

Hyperion - Najviše drvo
U Nacionalnom parku Redwood u Kaliforniji ponosno stoji Hyperion, drvo visoko čak 115,55 metara. Otkriveno je tek 2006., a točna lokacija je tajna - ekolozi strahuju da bi turisti mogli previše opteretiti tlo oko stabla i tako ugroziti korijenje.

Najveći indijski orah
Stablo od kojeg dobivamo popularne grickalice, indijske oraščiće, potječe iz Brazila. Na sjevero-istoku zemlje, u gradu Parnamirim, nalazi se najveći indijski orah na svijetu koji svoju krošnju zahvaljuje genetskoj pogrešci - grane mu ne rastu prema gore nego u stranu. Drvo danas zauzima veličinu od 8500 metara kvadratnih. Inače, indijski orah su u Indiju, koja je danas najveći proizvođač cashewsa, doveli Portugalci

Cashew drvo

El Arbol del Tule - Najdeblje drvo
Ćelav čempres iz meksičke savezne države Oaxaca najdeblje je drvo na svijetu. S deblom promjera 45 metara drvo je teško oko 636 tona i staro oko 2000 godina. 

Najdeblje drvo

06.11.2010. 20:10:00
http://metro-portal.hr/cuda-prirode-najusamljenije-drvo-i-brazilski-indijski-orah/50818/