Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 10:10:53
KAOS TRAJE

Crvenokošuljaši traže pomoć Europske unije

Broj poginulih se popeo na 27, a ranjenih na 1.000, otkako su 10. travnja izbili politički sukobi

(Getty Images)

Sudionici prosvjeda protiv tajlandske vlade traže od Europske unije da pošalje svoje promatrače u Bangkok kako bi spriječila udar sigurnosnih snaga, dan nakon novih sukoba u kojima je jedan vojnik poginuo i 18 je osoba ozlijeđeno, a vlada najavljuje da će intenzivirati napore na suzbijanju nereda.

"Crvene košulje" su najavile da će od veleposlanika EU-a u Tajlandu Davida Lipmana zatražiti da kod Europske unije posreduje u njihovu korist radi slanja promatrača.

"Vlada je primijenila silu nad nedužnim ljudima i vjerojatno je da će se dogoditi novi čini nasilja", rekao je čelnik "crvenokošuljaša" Jaran Ditsatapichai.

Prosvjednici protiv vlade još su 22. travnja tražili od UN-a da pošalje mirovne snage.

"Zbog mogućeg izlaska tenkova na ulice i neposredne opasnosti od prolijevanja krvi, tražimo vašu pomoć kako bi se spriječila katastrofalna povreda ljudskih prava", ističe se u pismu koje su dobili novinari i koje će u četvrtak predati izaslanstvu EU-a u Bangkoku, u kojemu se osuđuje "stvarna okrutnost ove vlade".

Glasnogovornik vlade Sansern Kaewkamnerd izjavio je da su pojačane kontrole na kontrolnim točkama na ulazima u grad kako bi se prosvjednike i pristaše crvenih košulja spriječilo u okupljanju.

Jedan je vojnik izgubio život, a 18 civila je ozlijeđeno u srijedu kada su sigurnosne snage na sjeveru prijestolnice pokušale zaustaviti povorku prosvjednika koji od sredine ožujka traže ostavku vlade Abhisita Vejjajive i koji su zauzeli veliku četvrt Bangkoka.

Ovime se broj poginulih popeo na 27, a ranjenih na 1.000, otkako su 10. travnja izbili politički sukobi u toj kraljevini.(hina/metro-portal)

29.04.2010. 10:10:53
http://metro-portal.hr/crvenokosuljasi-traze-pomoc-europske-unije/38921/