Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2012. 21:27:00
BANDERA ROSSA

Crvene brigade pismom medijima pozivaju na obnovu nasilja?

U pismu od petka se za napad u Brindisiju okrivljuje "fašistička država" kako bi "utišala bijes masa strahom"

Fotografija vijesti

Crvene brigade su u petak navodno u pismu pozvale na nove napade protiv političara, bankara i novinara, nekoliko dana nakon što je talijanski predsjednik upozorio zemlju na moguć povratak političkog nasilja u Italiji.

"Zora nove revolucije je ovdje", stoji u pismu koje je dostavljeno milanskom listu "Il Giornale", navodi se na internetskim stranicama tih novina. Vlasnik lista je brat bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, Paolo.

To je drugo pismo u dva dana koje su medijima navodno poslale Crvene brigade no vlasti još nisu potvrdile da je pošiljatelj upravo ta radikalna skupina.

Talijanska novinska agencija ANSA je u četvrtak primila navodno pismo Crvenih brigada u kojem ta skupina niječe da je odgovorna za bombaški napad na školu u Brindisiju prošle subote u kojem je ubijena 16-godišnja djevojka. U pismu od petka se za napad u Brindisiju okrivljuje "fašistička država" kako bi "utišala bijes masa strahom".

"Pokušaj pokolja u Brindisiju, kao i Piazza Fontana 1969. godine, očita je provokacija fašističke države kako bi se utišao bijes masa strahom. No proleterske mase se ne daju prevariti. Činu rata odgovara se ratom", stoji u navodnoj poruci Crvenih brigada. Skupina u pismu kao "glavne mete klasne borbe" navodi "glavne predstavnike režimskih stranka i njihove partnere", "udrugu poslodavaca, bankarski sustav i njegove izrabljivače" te "njihove sluge novinare".

Crvene brigade su tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća izvele brojne napade, uključujući i ubojstvo demokršćanskog premijera Alda Mora 1978. godine, a 2002. su ubile savjetnika talijanske vlade Marca Biagija. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u srijedu je upozorio da Italija riskira ponovno se naći u političkom nasilju koje je pogodilo tu zemlju 1970-ih godina.

25.05.2012. 21:27:00
http://metro-portal.hr/crvene-brigade-pismom-medijima-pozivaju-na-obnovu-nasilja/71350/