Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2019. 12:01:00
EHHH...

Crv u Appleu

Objava Applea kako će promet biti daleko manji od očekivanog je već uplašila burze. Ali i to je bila samo jedna od čitavog niza najava kako se gomilaju crni oblaci nad svijetom gospodarstva

Ne ide danas...
Ne ide danas... (Arhiva)

Četvrti kvartal je obično vrijeme kad se dioničari koncerna poput Applea mogu radovati: za Božić će mnogi pod borom naći novi mobitel, što znači i opet solidan promet. Ali Apple je morao priznati: promet će biti znatno manji nego što se očekivalo. Naravno, to će opet biti basnoslovni iznos od oko 84 milijarde dolara. Ali od Applea se očekivalo više, mnogo više: barem za deset, možda i petnaest milijardi dolara veći promet.

Razloga ima vjerojatno više: možda su korisnici shvatili kako novi modeli Appleovih mobitela nisu baš toliko bolji i drugačiji od prethodnih. Ali posebno je zakazala prodaja u Kini: tu je onda i rat carinama između Kine i SAD-a, baš kao i konkretni slučaj uhićenja Meng Wanzhou, kćeri osnivača kineskog konkurenta Applea, koncerna Huaweia. Makar je tu optužba suradnja s Iranom, nakon toga kupiti Appleov mobitel se u Kini može protumačiti „nedomoljubno".

No dioničari nemaju razumijevanja za takve slabosti: odmah po objavi skromnije prognoze za posljednji kvartal je vrijednost dionica Applea pala za gotovo desetak posto - u ukupnoj vrijednosti društva je Apple ta loša vijest smanjila njegovu vrijednost za gotovo 75 milijardi dolara. Ne samo to: sve je više znakova da tek dolaze loši dani i to ne samo za proizvođače mobitela.

Lako ćemo i bez novog mobitela, ali...

Bilo da je riječ o anketama i subjektivnim mišljenjima odgovornih ili da je riječ o indeksima objektivnih pokazatelja budućih zbivanja na tržištu - poput zbivanja na tržištu sirovina ili kapaciteta transporta, izgleda da je američko gospodarstvo žestoko „zgrabilo" kočnicu: tako je indeks nabave američke industrije još u studenom bio 59,3 boda, u prosincu se strmoglavio na 54,1 bod. Pad za preko pet bodova se nije vidio još od listopada 2008. - da, to je bio mjesec kad se čulo što se događa s Lehman Brothers. Trenutno je indeks nabave na najnižoj razini od studenog 2016..

Naravno, tu je i blokada američkog proračuna i natezanje između američkog predsjednika i Kongresa gdje opet demokrati imaju većinu. Sve to se nimalo ne sviđa Wall Streetu i investitorima: tek što su se glavni indeksi burze malčice oporavili pred dolazak Nove, opet je krenulo nizbrdo.

S&P 500 je pao za 2,48%, Nasdaq 100 je pao za 3,36%, Dow Jones industrial je drugog dana trgovanja u 2019. izgubio 2,83%. Makar mu je vrijednost oscilirala, dan je završio veoma blizu dnevnog minimuma. Sve to znači da će se nastaviti nizbrdica koju je ovaj glavni indeks burze u New Yorku pokazao već i u 2018. koju je završio s preko pet i pol posto minusa - najgori godišnji rezultat od financijske krize 2008.

„Sretna" Nova?

Naravno, baš kao i u toj krizi, nemiri na američkoj burzi redovito znače i loše dane na tržištu vrijednosnica diljem svijeta: ovog petka je i Nikkei 225 pao za 2,26%, u Frankfurtu još ima investitora koji vjeruju u bolje dane, ali se Dax teško bori da opet dosegne barem 10.600 bodova - koncem srpnja prošle godine je bio preko 12.800 bodova. „Sretna" nova godina i u svijetu gospodarstva bi trebala izgledati drugačije.

Piše: DW/agencije
05.01.2019. 12:01:00
http://metro-portal.hr/crv-u-appleu/116258/