Metro-portal.hr

objavljeno 28.06.2016. 09:01:00
ZANIMLJIVO

Crtići su loši za samopouzdanje?

Disneyeve princeze obično su uzor malim djevojčicama, no istraživanje je pokazalo da to može predstavljati prilično velik problem u životu

I Elsa ima nevjerojatno uzak struk
I Elsa ima nevjerojatno uzak struk (Arhiva)

Crtani filmovi omiljena su dječja zabava, a roditelji su sretni kad su igri Disneyeve princeze, jer na kablovskim televizijama ima stvarno čudnih i bizarnih serijala.

No, znanstvenici upozoravaju da su upravo Disneyeve princeze poput Ariel, Yasmin ili Else - loše za samopouzdanje djevojčica.

Nema tu teorija zavjere, kažu znanstvenici, već se radi o iskrivljenoj slici žene koju takvi likovi promiču - iznimno uzak struk i mršavo tijelo, kao i ostali rodni stereotipi koji iskaču iz svake scene.

Istraživanje je pokazalo da djevojčice kojima su princeze uzor u adolescentskoj dobi razvijaju negativne osjećaje prema svom tijelu u slučaju da nije jednako mršavo i vitko kao ono likova iz crtanih filmova, a niti samopouzdanje im nije na visini.

Uz to, djevojčice ne žele raditi poslove koji nisu povezani sa ženama, i opet usvajajući stereotipe koji nisu zdravi za njih.

Tako, primjerice, velik broj djevojčica ne vjeruje u sebe i ne misli da mogu biti dobre u matematici i znanosti, te ne žele raditi eksperimente.

Stoga, savjet stručnjaka - ohladite s princezama, dobit ćete jednu ...

28.06.2016. 09:01:00
http://metro-portal.hr/crtici-su-losi-za-samopouzdanje/98845/