Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2013. 14:37:26
MA DA?!

Crtanjem hrane pobijedite glad

Vjerovali ili ne, znanstvenici su dokazali da se glad može pobijediti crtanjem hrane, i to one najlošije za zdravlje i liniju

Gladni ste? Nacrtajte si pizzu!
Gladni ste? Nacrtajte si pizzu! (FreeDigitalPhotos)

Sjedite na poslu ili kod kuće, želudac zavija a vi zapravo ne biste smjeli više jesti jer ste na nekoj dijeti ili jednostavno smatrate da ste za taj dan pojeli i previše. Znanstvenici imaju rješenje koje zvuči nevjerojatno, ali provjereno radi - nacrtajte si hranu.

Istraživanje je provedeno na studentima, populaciji koja uvijek želi i može jesti, a dvije trećine ispitanika bile su žene. Psiholozi su prvo ocjenjivali njihovu razinu gladi, jer su studenti došli bez doručka, a zatim su podijeljeni u četiri grupe i crtali su razne vrste hrane.

Nakon pet minuta crtanja uslijedila je nova procjena gladi i pokazalo se da niti jedna grupa nije više gladna nego što je bila, štoviše, bili su manje gladni.

No, neki su bili boljeg raspoloženja od drugih, a radilo se o grupi koja je, zamislite čuda, crtala pizze i sličnu hranu, dok su crtači povrća bili nešto lošije raspoloženi. 

Kako su svi imali na raspolaganju isti set boja i isti papir, očito je da crtanje hrane koju volimo ima velik utjecaj na naše raspoloženje. Stoga, kad vam kruli u želucu, umjesto hamburgera u usta stavite bojicu u ruku.

03.09.2013. 14:37:26
http://metro-portal.hr/crtanjem-hrane-pobijedite-glad/80236/