Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2020. 12:01:00
UKLJUČITE SE

Crowdfunding kampanja za realizaciju plesne predstave '20/20'

Plešimedo je udruga za pokret, suvremeni ples i audiovizualnu komunikaciju osnovana 2005. godine u Zagrebu. Udrugu vodi umjetnička voditeljica i koreografkinja Zrinka Lukčec Kiko.

Plesimedo želi napraviti sjajnu predstavu
Plesimedo želi napraviti sjajnu predstavu (Arhiva)

Predstava '20/20', čija će se premijera održati 30. listopada u Zagrebačkom plesnom centru otvara pitanja o aktualnim problemima u današnjem društvu. Putem kazališne i plesne umjetnosti istražuje se koliko smo zapravo napredovali u razumijevanju drugih i poštujemo li pravo na različitost. Predstava je dio nezavisne zagrebačke plesne scene, realizirana u produkciji udruge Plešimedo.

Plešimedo je udruga za pokret, suvremeni ples i audiovizualnu komunikaciju osnovana 2005. godine u Zagrebu. Udrugu vodi umjetnička voditeljica i koreografkinja Zrinka Lukčec Kiko.

Kako bi predstava mogla biti realizirana u što boljim uvjetima, u suradnji s kreativnim autorskim timom i vrhunskim izvođačima, nedostaje još dio sredstava za produkciju predstave. Svoj doprinos možete donirati putem platforme GoGetFunding na liku i time podržati njihov rad, ali i razvoj umjetnosti putem koje progovaraju o važnim temama.

Više o predstavi 20/20:

Žene su loši vozači. Muškarci imaju bolji osjećaj za prostornu orijentaciju i bolje razvijenu finu motoriku. Ženama multitasking ne predstavlja nikakav problem, dok muškarci ne mogu raditi dvije stvari istovremeno. Muškarci se pretvore u malu djecu kada su bolesni. Žene su histerične. Pravi muškarci nikada ne plaču.Stereotipi. Ili? Kada govorimo o različitosti muškaraca i žena, neminovno se nalazimo opterećeni ovim stereotipima. Ako ih ignoriramo, nemamo smisla za humor. Ako ih shvaćamo ozbiljno, tradicionalisti smo krutih stavova. Ako se borimo protiv njih, agresivne smo feministkinje. Zapravo, nema pravog pristupa, osim konstantno postavljati pitanja: Jesmo li biološki ili društveno uvjetovani? Zašto se neka ponašanja smatraju primjerenim za muškarce, ali ekscesnim za žene? Zašto se skup određenih karakternih osobina pogrdno definira kroz rodne termine? Da li je legitimacija žene moguća isključivo kroz muški glas (pa makar i u otporu prema njemu)? Koliko smo spremni poštivati tuđu Drugost?

Ovima, kao i nizom drugih pitanja, autorski tim pozabavit će se kroz proces proba, dovodeći u stalnu neravnotežu jednu glumicu, jednu plesačicu i jednog plesača. Dvije žene, jedan muškarac. Jedna glumica, dvoje plesača. Troje izvođača. Svi troje na zajedničkoj liniji.

Predstava „20/20" bavi se istraživanjem različitosti i pitanjem na koji način možemo, ovakvi različiti, uspostaviti komunikaciju.

Autorica koncepta i koreografkinja je Zrinka Lukčec Kiko, a izvođači su Katarina Arbanas, Maja Drobac, i Sven Copony.

20.10.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/crowdfunding-kampanja-za-realizaciju-plesne-predstave-20-20/128158/