Metro-portal.hr

objavljeno 29.09.2011. 15:57:00
SVJETSKO IME NA ZFF

Cronenbergov snimatelj jedan od članova žirija Zagreb Film Festivala

Peter Suschitzky je veliko ime u svijetu filmske fotografije, a u izuzetno plodnoj karijeri koja traje gotovo pola stoljeća snimio je više od 50 dugometražnih igranih filmova

Fotografija vijesti

Mnogi  europski i svjetski uglednici imat će svoje mjesto u žiriju glavnog programa Zagreb Film Festivala, a među njima je i istaknuti britanski snimatelj Peter Suschitzky, stalni suradnik Davida Cronenberga, ali i mnogih drugih svjetskih redatelja, prenosi Hina.

Suschitzky je veliko ime u svijetu filmske fotografije, a u izuzetno plodnoj karijeri koja traje gotovo pola stoljeća snimio je više od 50 dugometražnih igranih filmova, stoji u obavijesti Zagreb Film Festivala, koji će se održati od 16. do 23. listopada.

Kao direktor fotografije radio je na filmu "Ratovi zvijezda, 5. epizoda: Imperij uzvraća udarac", dok je kao stalni Cronenbergov suradnik od kraja osamdesetih snimio desetak filmova, među kojima je nagrađen za "Ruska obećanja", "Sudar", "Goli ručak" te "Smrtonosni blizanci".

Uz njega će u žiriju za dugometražni i kratkometražni film biti talijanski redatelj Antonio Piazza, suredatelj kratkometražnog filma "Rita" koji je nagrađen "Zlatnim kolicima" za najbolji kratki film na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, te novinar i filmski kritičar Christopher Goodwin koji o filmu piše više od dva desetljeća, u nekima od najcjenjenijih svjetskih novina i časopisa.

O najboljim naslovima festivala odlučivat će još dva žirija, za najbolji dokumentarni film te za najbolji film u programu "Kockice" s hrvatskim kratkim igranim filmovima

U žiriju za dokumentarce bit će Chris McDonald, izvršni direktor kanadskog festivala dokumentarnog filma Hot Docs, Amra Bakšić Čamo, producentica i voditeljica CineLinka Sarajevo Film Festivala te britanski redatelj i producent Tim Pritchard.

Ove godine nastavlja se prošlogodišnja praksa da o najboljem hrvatskom kratkometražnom filmu iz programa "Kockice" odlučuje međunarodni žiri, u kojemu će biti prošlogodišnji pobjednik tog programa, redatelj Juraj Lerotić, producent Danijel Hočevar te direktor Tampere Film Festivala Jukka-Pekka Laakso.

29.09.2011. 15:57:00
http://metro-portal.hr/cronenbergov-snimatelj-jedan-od-clanova-zirija-zagreb-film-festivala/63779/