Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2009. 14:52:01
POBOLJŠANA LIKVIDNOST

Crobex porastao i šesti tjedan

Rast je posljedica optimizma na svjetskim burzama, a u središtu pažnje je brodarski sektor.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,34 posto, dosegnuvši 1.589 bodova, najvišu razinu od sredine veljače. Uzlazni trend cijena dionica protegnuo se tako već šesti tjedan zaredom, a tijekom tog razdoblja Crobex je ojačao 23,78 posto.

U odnosu pak na početak godine, Crobex je i dalje na gubitku - 7,7 posto.

Međutim, likvidnost se poboljšava, pa je redovni promet dionicama prošloga tjedna dosegnuo 149,13 milijuna kuna, što je za 34 milijuna kuna više nego tjedan dana ranije.

"Očekujući objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, koja bi trebala započeti potkraj travnja, idućih dana ulagači će nastaviti pratiti sezonu objave poslovnih izvješća stranih kompanija, koja je u punome jeku", ističe Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako Balgač dodaje, dosad objavljena financijska izvješća stranih kompanija nešto su bolja od očekivanja, što je utjecalo i na pozitivno raspoloženje tamošnjih ulagača.

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle već šesti tjedan zaredom, pri čemu je na Wall Streetu Dow Jones indeks zabilježio najveći šestotjedni skok od 1938. godine, zahvaljujući naznakama da se situacija u američkom gospodarstvu i bankarskom sektoru stabilizira."Ipak, pri objavi makroekonomskih pokazatelja ulagači svako malo bivaju suočeni s gorkom gospodarskom realnošću, poput prošlotjedne objave pada prometa u maloprodaji u ožujku u SAD-u, što ukazuje da je najveće svjetsko gospodarstvo i dalje u recesiji", kaže Balgač.

Najlikvidnija je prošloga tjedna na Zagrebačkoj burzi bila dionica T-HT-a, s prometom od 42,36 milijuna kuna. Cijena joj je pala 7,37 posto, na 207,5 kuna, ponajviše zbog isteka roka za stjecanje te dionice a da bi se ostvarilo pravo na isplatu ostatka dividende u iznosu od 17,15 kuna.

Rast brodarskog, pad građevinskog sektora

Sredinom prošloga tjedna zamjetno je bilo usmjeravanje pozornosti domaćih ulagača na brodarski sektor.

Tako je dionicom Atlantske plovidbe ostvareno 23,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 19,7 posto, na 802 kune.

Dionica Jadroplova, pak poskupjela je 24,12 posto, na 116,05 kuna, a Uljanik plovidbe za 13,64 posto, na 500 kuna.

"Rast interesa ulagača za brodarski sektor od sredine tjedna bio je potaknut rastom indeksa vozarina sipkog tereta BDI, te uzletom cijena brodarskih kompanija na stranim burzama", ističe Balgač.

BDI indeks zaključio je tjedan na 1.604 boda, ojačavši u nekoliko dana za više od 100 bodova.

Iako ponovno raste, nakon tri tjedna pada, oporavak BDI-a, koji se smatra jednim od ključnih pokazatelja zdravlja svjetske trgovine, zasad nije uputno povezivati s njezinim oporavkom zbog neravnoteže u ponudi i potražnji brodskog prostora na globalnom tržištu, upozorava Balgač.

Napominje i da su aktivnosti Kine, promatrano kroz ugovorene cap-size brodove na spot tržištu, u zadnjih mjesec dana na najvišim razinama od prošle godine, što je vjerojatno povezano s primjenom mjera poticanja tamošnjeg gospodarstva, vrijednih 586 milijardi dolara. Ipak, unatoč velikom uvozu Kine, BDI indeks je u tom razdoblju padao.

"Takvo kretanje BDI-ja upućuje na zaključak da je velik broj brodova stavio svoje kapacitete na raspolaganje kineskim uvoznicima, budući su im kapaciteti neiskorišteni uslijed slabe potražnje na ostalim svjetskim rutama. Zasad nema naznaka oporavka svjetske trgovine", ocjenjuje Balgač.

Dodaje i da grubi izračuni pokazuju kako brodari uspijevaju pokrivati svoje rashode prihodima tek pri razinama BDI-ja od 2.000 bodova i naviše.

Za razliku od brodarskog sektora, u građevinskom su dionice protekloga tjedna zabilježile korekciju naniže. Tako je dionica IGH, uz promet od 10,4 milijuna kuna, pojeftinila 5,99 posto, na 3.075 kuna. Dionica Ingre oslabila je 5,62 posto, na 52,92 kune, a Dalekovoda za 1,75 posto, na 337 kuna.

Inače, po povećanoj likvidnosti na domaćoj burzi posljednjih dana vidljivo je da su ulagači spremniji kupovati dionice u očekivanju sljedećeg ciklusa rasta očekivanih prihoda kompanija. No, Balgač ističe da će u ovoj godini prihodi kompanija, čije su dionice sadržane u Crobexu, zasigurno padati s obzirom na domaće makroekonomske pokazatelje.

A od vijesti iz korporativnog sektora izdvaja se da je Jadranski naftovod (JANAF) primio pismo namjere Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) u kojem je iskazan interes za dokapitalizaciju JANAF-a izdavanjem novih redovitih dionica.

"HANDA je iskazala interes za kupnju 26,2 posto temeljnog kapitala Društva čime bi stekla 264.812 komada redovnih dionica nominalne cijene 2.700 kuna", navodi se u očitovanju i napominje da je JANAF pismo namjere HANDA-e zaprimio 15. travnja.

Cijena te dionice skočila je prošloga tjedna 58,72 posto, na 1.949 kuna, uz promet od 1,28 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

19.04.2009. 14:52:01
http://metro-portal.hr/crobex-porastao-i-sesti-tjedan/16770/