Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2010. 20:14:09
POSLJEDICE RECESIJE

Croatia Airlines posluje s velikim gubicima

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines u prvom je tromjesečju ove godine ostvario neto gubitak u iznosu 100,47 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)

"U prvom kvartalu 2010. godine ostvaren je očekivani operativni i neto gubitak obzirom da ovo razdoblje obuhvaća sezonalno zimski slabiji promet i popunjenost", navodi se u izvješću Uprave.

Uprava također navodi kako usporedba financijskih veličina ostvarenih prihoda prvog kvartala ove u odnosu na isto razdoblje lani nije metodološki ispravna.

Pritom objašnjava da su rezultati za 2009. računovodstveno evidentirani po "sales principu" (prema ostvarenoj prodaji karata koja uključuje i prihod od putnika koje je Croatia Airlines prevezao u budućim razdobljima), dok su za ovu godinu iskazani na "flown principu" (temeljem prevezenih putnika).

Po podacima iz izvješća, ukupni su prihodi Croatia Airlinesa u prvom tromjesečju ove godine iznosili 274,4 milijuna kuna, dok su u isto vrijeme lani bili 335,9 milijuna, dok su ukupni rashodi u prvom kvartalu ove godine bili 374,8 milijuna kuna, a lani 374,1 milijun kuna.

Gubitak u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 100,47 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani bio 38,22 milijuna kuna.

Ova usporedba pokazuje veliki i nerealni indeks podbačaja putničkog prometa uslijed metodoloških razlika u izradi izvješća, objašnjava Uprava i ističe kako se podbačaj na nivou ostvarenih "flown" rezultata očekuje najviše na razini manjeg broja putnika (7 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Također navode kako je radi realnije ocjene ostvarenog prihoda u prvom kvartalu zaključke potrebno donositi kroz usporedbu s planskim projekcijama i očekivanjima glede rezultata u prvom kvartalu ove godine.

A ta usporedba pokazuje da je u prvom tromjesečju bio planiran gubitak od 123,7 milijuna kuna, pa je ostvareni gubitak 19 posto manji od plana. Po podacima iz izvješća, Croatia Airlines je u prvom tromjesečju prevezao 280 tisuća putnika što je za 7 posto manje u odnosu na 2009.

Ovaj nastavak pada prometa rezultat je produbljivanja recesije u Hrvatskoj te sporog oporavka europskog tržišta, objašnjava Uprava. Pad se bilježi i u prijevozu tereta i mjereno tonama manji je za 16 posto.

Uprava Croatia Airlinesa u izvješću navodi i kako zrakoplovna industrija proživljava jedno od najtežih razdoblja u povijesti međunarodnog zračnog prijevoza, a 2009. će biti upisana u povijesne knjige kao najgora godina koju je industrija doživjela. "Globalnoj zrakoplovnoj industriji bit će potrebno najmanje tri godine da bi se oporavila od pada putničkog prometa uzrokovanog najgorom recesijom tog sektora u posljednjih šest desetljeća. Posljedice krize osjećati će se još godinama", navodi se u izvješću. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 20:14:09
http://metro-portal.hr/croatia-airlines-posluje-s-velikim-gubicima/41101/