Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2008. 10:28:11

Crno vino za zdravlje

Ako već puštite, gucnite malo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Crno vino, ali ne i bijelo, može smanjiti opasnost od bolesti raka pluća u bivših i sadašnjih pušača, pokazala je nova studija.

Vjerojatnost da pušači koji su pili najmanje jednu čašu crnog vina na dan obole od raka pluća bila je 60 posto manja nego za bivše ili sadašnje pušače koji nisu pili alkohol, utvrdili su dr. Chun Chao i kolege iz zdravstvene organizacije Kaiser Permanente u Pasadeni.

Bijelo vino, međutim, ne smanjuje rizik što znači da organizam štite sastojci crnog vina poput resveratrola i flavonoida, a ne zdraviji način života koji se povezuje s uživanjem vina, rekli su istraživači.

Studije koje su ispitivale odnos između raka pluća i konzumiranja alkohola imale su različite rezultate, napomenuli su istraživači u časopisu Cancer, Biomarkers and Prevention. Velik dio tih istraživanja u obzir nije uzimao čimbenike poput socioekonomskog statusa koji mogu utjecati i na navike u uživanju alkohola i rizik od raka pluća.

U toj su studiji Chao i njezini kolege obradile 84.170 muškaraca u dobi od 45 do 69 godina, korisnika zdravstvenog osiguranja Kaiser Permenentea. U razdoblju od 2000. do 2006. od raka pluća je oboljelo 210 sudionika studije.

Pošto su uračunali utjecaj godina, obrazovanja, prihoda, izloženost pasivnu pušenju i druge bitne čimbenike, istraživači su utvrdili da se opasnost od raka pluća postojano smanjivala s uživanjem crnog vina, s dva posto manjim rizikom sa svakom dodatnom čašom crnog vina na mjesec.

Za one koji su bili strastveni pušači smanjenje rizika bilo je još veće, odnosno četiri posto po čaši vina. (hina/metro-portal)

13.10.2008. 10:28:11
http://metro-portal.hr/crno-vino-za-zdravlje/12370/