Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2012. 17:34:03
GROZNO

Crno vino smanjuje tlak - ali bezalkoholno!

Španjolci kažu da bioflavonoidi koji se nalaze u crnom vinu imaju sve bajkovite karakteristike koje im se pripisuju, ali samo kad nema alkohola u priči

Bezalkoholno crno vino? Mda ....
Bezalkoholno crno vino? Mda .... (DeviantArt)

O blagotvornim učincima crnog vina već su napisani cijeli tomovi debelih knjiga, no u baš svima se govori o vinu kakvo poznajemo, tj. alkoholnom piću. Španjolci, kao uostalom i svi Mediteranci, ljubitelji su vina i često objavljuju istraživanja u kojima crno vino dižu u nebesa, no ovo zadnje će izazvati buru negodovanja.

Naime, u priču o crnom vinu i tlaku umiješao se alkohol, standardni sastojak svakog poštenog vina. Prema navedenom istraživanju, upravo alkohol sprječava bioflavonoide, prirodne antioksidanse sadržane u crnom vinu da obave svoj posao, tj. smanje krvni tlak. 

Rezultati istraživanja pokazali su da su ispitanici koji su četiri tjedna pili bezalkoholno crno vino svaki dan imali niži krvni tlak od onih koji su pili normalno vino, a izračuni su pokazali da preventivno uzimanje bezalkoholnog crnog vina smanjuje rizik od srčanih bolesti za 14 posto, a čak 20 za moždani udar.

Ma koliko ovo zvučalo privlačno, iskreno sumnjamo u mogućnost da se na našem tržištu udomaći bezalkoholno crno vino.

10.09.2012. 17:34:03
http://metro-portal.hr/crno-vino-smanjuje-tlak-ali-bezalkoholno/73822/