Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2011. 12:16:00
U VINU JE ISTINA

Crno vino poboljšava metabolizam kod pretilih muškaraca

Istraživanje nizozemskih znanstvenika pokazalo je da sastojak crnog vina, resveratrol, ima blagotvorni utjecaj na metabolizam pretilih muškaraca

Fotografija vijesti

Znanstveno istraživanje pokazalo je kako sastojak iz crnog vina, resveratrol, u pročišćenom obliku može pojačati metabolizam kod pretilih muškaraca što u konačnici može dovesti do otkrivanja učinkovitog lijeka protiv prekomjerne težine, piše Times of India.

Nizozemski istraživači sa sveučilišta Maastricht promatrali su kako će na 11 ispitanika djelovati 99 postotni resveratrol kada ga uzimaju kao dodatak jelu u periodu od mjesec dana.

"Uočili smo puno malih promjena koje ukazuju da smo na dobrom putu da unaprijedimo metaboličko zdravlje", rekao je voditelj istraživanja Patrick Schrauwen.

Rezultati su pokazali da resveratrol smanjuje potrošnju energije, te pospješuje metabolizam i sveukupno zdravlje ispitanika. Nadalje, smanjila se razina sala oko jetre, normalizirao se krvni tlak, te razina šećera u krvi.

Inače, resveratrol je jaki antioksidans koji ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje od sprečavnja kljenut srčanog mišića, usporava grušanje krvi, pa sve do sprečavanja tvorbi nakupina na mozgu i krvnim žilama. Znanstvenici još uvijek nisu uspjeli do kraja zaključiti na koji način resveratrol djeluje. 

02.11.2011. 12:16:00
http://metro-portal.hr/crno-vino-poboljsava-metabolizam-kod-pretilih-muskaraca/65061/