Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2008. 05:52:01

Crnački senator koji želi spasiti Ameriku od Busha

Obama protiv McCaina u utrci za Bijelu kuću

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Senator iz Illinoisa Barack Obama osvojio je demokratsku predsjedničku nominaciju i postao prvi Afroamerikanac koji je dobio priliku da uđe u Bijelu kuću.

Pobjedom nad svojom stranačkom kolegicom Hillary Clinton, Obama je već počeo pisati novu stranicu američke povijesti. Naime, scenarij o crnačkom predsjedniku Sjedinjenih Država, dosad viđen samo u holivudskim filmski spektaklima, ovaj je energični demokrat pretočio u stvarnu mogućnost.

- Večeras obilježavamo završetak jednog povijesnog putovanja i započinjemo drugo putovanje koje će donijeti novi i bolji dan Americi - rekao je 46-godišnji senator, koji je u utrku za demokratsku nominaciju prije 16 mjeseci ušao kao autsajder. Zahvaljujući podršci tzv. superdelegata koji su u utorak u velikom broju stali uz njega, Obama je prešao brojku od 2118 delegata za stranačku konvenciju, koja mu automatski osigurava nominaciju.

Demokrat Barack Obama svojim je porukama nade u novi i bolji svijet osvojio Amerikance. No, na putu njegova mijenjanja svijeta stoji ratni veteran John McCain. 

Hillary Clinton je u govoru koji je održala u New Yorku čestitala Baracku Obami i njegovim pristašama na izvanrednoj utrci, ali nipošto nije htjela priznati da je izgubila i da je utrka za nju završena. Obama je osvojio demokratske birače svojim porukama nade u bolji, drukčiji svijet. Analitičari su skloni vjerovati tome da će te poruke doprijeti do srca ostalih Amerikanaca.

Međutim, na putu prema potpunom ostvarenju njegova sna i najavljenom mijenjanju svijeta, novom Kenneyju odnosno Martinu Lutheru Kingu, kako Obami vole tepati njegove pristaše, stoji prekaljeni ratnik i vjetnamski veteran, republikanac John McCain. On je u utorak u govoru u New Orleansu pozdravio Obamu kao ‘impresivnog’ protivnika na izborima, ističući da je ‘spreman za izazov i odlučan voditi utrku na način koji će biti na čast njegovoj kampanji i pristojnim i domoljubnim ljudima koje želi voditi’.

Uz  to, da bi se napuhani balon sreće zbog Obame malo spustio na zemlju dovoljno je sjetiti se Ala Gorea i Johna Kerryja. 

Piše: Piše: Maja Bolanča
05.06.2008. 05:52:01
http://metro-portal.hr/crnacki-senator-koji-zeli-spasiti-ameriku-od-busha/8167/