Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2013. 10:34:00
HMM ...

Crna Gora i Makedonija i dalje konkurentnije od Hrvatske

Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 148 zemalja napredovala s 81. na 75. mjesto

I opet se nismo proslavili
I opet se nismo proslavili (Arhiva)

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom.

Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva petu godinu zaredom, no ako želi ostati na vrhu, trebala bi se oduprijeti iskušenju da previše štiti svoj bankarski sektor, kojemu su nužne promjene, poručio je World Economic Forum, poznat po okupljanju političara i poslovnih ljudi jednom godišnje u alpskom odmaralištu Davosu.

Ta institucija jednom godišnje objavljuje i izvješće o konkurentnosti, koje sadrži listu 148 zemalja svijeta temeljenu na procjeni o desetak faktora konkurentnosti, uključujući institucije, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veličinu tržišta i makroekonomsko okruženje.

U izvješću se konkurentnost definira kao 'skup institucija, politika i faktora koji određuju razinu produktivnosti neke zemlje', a ono sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o učinkovitosti vlade i transparentnosti.

Singapur i Finska ostale su na novoj listi na drugom i trećem mjestu, dok je Njemačka napredovala s lanjskog šestog na četvrto mjesto.

Za dva mjesta, na peto, napredovale su i Sjedinjene Američke Države, što se, nakon četiri godine silaznog trenda, zahvaljuje jačanju inovacijskih kapaciteta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Šesta je Švedska, koja je lani bila četvrta. Na sedmo mjesto napredovao je s lanjskog devetog Hong Kong, dok je osmaNizozemska, koja je pala s prošlogodišnjeg petog mjesta.

Deveti po konkurentnosti je Japan, koji je prošle godine bio deseti, dok je Velika Britanija skliznula s lanjskog osmog na 10. mjesto.

Među zemljama koje su napredovale na listi konkurentnosti ove je godine i Hrvatska, plasiravši se na 75. s lanjskog 81. mjesta, s prosječnom ocjenom od 4,13. Švicarska, kao najkonkurentnija, dobila je prosječnu ocjenu 5,67 od ukupno sedam.

Među čimbenicima koji najviše otežavaju poslovanje u Hrvatskoj su, navodi se u izvješću, neučinkovitost državne birokracije, politička nestabilnost, korupcija, porezne stope i restriktivni propisi o tržištu rada.

Od zemalja u regiji, najbolje je plasirana Slovenija, na 62. mjestu, no u odnosu na lani pala je za šest mjesta. Crna Gora je, pak, napredovala sa 72. na 67. mjesto, a Makedonija s 80. na 73. mjesto.

Bosna i Hercegovina je na 87. mjestu, čime je napredovala za jedno mjesto, dok je Srbija pala s lanjskog 95. na 101. mjesto.

04.09.2013. 10:34:00
http://metro-portal.hr/crna-gora-i-makedonija-i-dalje-konkurentnije-od-hrvatske/80250/