Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2011. 12:45:00
NAGLAŠAVANJE NEŽELJENOG

Crna boja vas čini starijima

Crna boja dugo se smatrala idealnom zbog svoje mogućnosti da žensku figuru učini elegantnom te odgovara u svakoj prilici

Glumica Joan Collins dobar je primjer kako se uz neka jednostavna rješenja u crnom može izgledati odlično
Glumica Joan Collins dobar je primjer kako se uz neka jednostavna rješenja u crnom može izgledati odlično (Getty Images)

No, ima i ne tako dobru nuspojavu, tvrde stručnjaci, a to je da lice čini starijim. Naime, crna boja može naglasiti tamne linije ispod brade, sjene oko očiju te bore na licu.

I dok crna doista stvara dojam uže figure, na samom licu izvlači ono najgore, objašnjava stilistica Jules Standish. Bore i obješena koža postaju naglašeniji, što je osobito vidljivo kod starijih žena.

Crni šalovi, šeširi, polo majice, te kaputi s visokim ovratnikom naglasit će naznake starenja na licu. No, nemajte straha. Efekt se može ublažiti s malo boje oko vrata, i to u obliku šala sa šljokicama ili lančića. ˝Većina žena neće izgledati mlado i zdravo u crnom. U stvari, ova boja učinit će da njihova put izgleda starije˝, objašnjava Standish.

To se pogotovo očituje kod žena koje imaju topao ten kože, baziran na žutoj, narančastoj i zlatnoj boji. ˝Topao ten ne slaže se dobro s crnom jer ona oduzima sav taj zlatni sjaj. Crna zapravo na licu traži tamne stvari, poput sjena, linija ili tamnih krugova, te ih naglašava posebice kod žena koje su u procesu starenja˝, dodaje Standish.

Dobra vijest za one koje ipak traže utočište u crnoj haljini za večernji izlazak, jest da jednostavan test može pomoći dilemi odgovara li vam ova boja ili ne. Uzmite komad crne odjeće te ga postavite uz lice, a zatim se pogledajte u ogledalo. Potražite sjene oko očiju ili tamne linije na licu koje su naglašene. Ako toga nema, možete nositi crno, u suprotnom, odlučite se za neku drugu kombinaciju.

11.10.2011. 12:45:00
http://metro-portal.hr/crna-boja-vas-cini-starijima/30031/