Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2011. 17:41:00
ORAŠAR

Čovjekov predak pasao je travu

S kutnjacima trostruko većim od onih današnjeg čovjeka, čovječji predak Paranthropus boisei je, kako se vjeruje, živio prije otprilike 1,2 milijuna do 2,3 milijuna godina

Orašar
Orašar (Wikipedia)

Drevni čovjekov rođak koji je imao tako snažnu čeljust i velike zube da su ga nazvali "Orašarom", čini se da je najviše volio jesti travu, piše Hina. "On je najvjerojatnije jeo travu, i sigurno nije jeo orahe", izjavio je geokemičar Thure Cerlin sa Sveučilišta u Utahu, autor studije objavljene u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy Sciences".

S kutnjacima trostruko većim od onih današnjeg čovjeka, čovječji predak Paranthropus boisei je, kako se vjeruje, živio prije otprilike 1,2 milijuna do 2,3 milijuna godina. Lubanja s divovskim zubima pronađena u Tanzaniji 1959. zaslužna je za naziv "Orašar". No, američki i kenijski znanstvenici kažu da je Paranthropus boisei jeo travu i vjerojatno se hranio na istim pašnjacima s precima zebri i nilskih konja.

Proučivši zubnu caklinu 22 jedinke "Orašara", znanstvenici su zaključili da se taj čovjekov predak hranio travom, a ne lišćem, orašastim plodovima i voćem. Slične prehrambene navike imala je samo jedna izumrla vrsta pavijana. "Takve prehrambene navike Paranthropusa boisei čine jedinstvenom vrstom hominida potpuno drukčijom od svih ostalih", rekao je Kevin Uno sa sveučilišta u Utahu, jedan od autora studije.

03.05.2011. 17:41:00
http://metro-portal.hr/covjekov-predak-pasao-je-travu/58423/