Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2010. 21:21:40
ANTROPOCEN

Čovjek je Zemlju uveo u novu geološku epohu?

Promjene koje je na našem planetu uzrokovao čovjek ostat će vidljive još milijunima godina što dio znanstvenika smatra dobrim razlogom za službeno definiranje nove geološke epohe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Geolozi sa Sveučilišta Leicester dio su tima od četiri znanstvenika, među kojima je i jedan dobitnik Nobelove nagrade, koji je postavio teoriju kako se naš planet nalazi na početku nove epohe. Ako mislite da se radi o dobu Vodenjaka varate se. Radi se o epohi nazvanoj antropocen odnosno 'čovjekovom dobu', stoji u radu znanstvenika objavljenom u časopisu Environmental Science & Technology.

Najzanimljivije predviđanje vezano uz antropocen svakako je ono da bi Zemlju u novoj epohi moglo zadesiti još jedno, šesto po redu, masovno izumiranje, piše Science Daily.

Znanstvenici koji su postavili novu tezu su geolozi Jan Zalasiewicz i Mark Williams, klimatolog Will Steffen i atmosferski kemičar Paul Crutzen. Prema njihovom mišljenju čovjek je u samo dva stoljeća na Zemlji izvršio dosad neviđene promjene čije bi se posljedice mogle osjećati još milijunima godina, a to je jedan od glavnih kriterija za definiranje geoloških razdoblja u povijesti našeg planeta.

Glavne promjene koje je Zemlji donio čovjek su nevjerojatan rast stanovništva i s tim povezana eksploatacija prirodnih resursa, te potrošnja fosilnih goriva i nastanak megapolisa, smatraju četvorica znanstvenika.

Termin Antropocen već je neko vrijeme poznat u geološkim krugovima no kada je Paul Crutzen prije oko deset godina predložio da ga se i službeno počne koristiti izazvao je poprilično burne diskusije. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, a čovjekov utjecaj na planet bio sve izraženiji, poput ubrzanog izumiranja tisuća biljnih i životinjskih vrsta, sve je više znanstvenika počelo shvaćati da antropocen nije toliko loš termin jer je, kako se čini, već počeo.

Geolozi diljem svijeta trenutno raspravljaju o formalizaciji naziva i označavanja antropocena. Prijedlog za prihvaćanje antropocena kao epohe još je uvijek kontroverzan. Neki geolozi smatraju da je sadašnje geološko razdoblje zapravo doba, a ne epoha koja se sastoji od nekoliko doba.

Znanstvenici koji su pokrenuli formalizaciju svjesni su kako će rasprava o antropocenu vjerojatno potrajati još neko vrijeme, ali ipak zaključuju da "bez obzira na rezultate debata, čovjekov utjecaj na planetu je jasno vidljiv, a zbog uzročno posljedične povezanosti čovječanstva i prirode kao cjeline predstavlja novu i vrlo značajnu fazu u Zemljivnoj povijesti".

29.03.2010. 21:21:40
http://metro-portal.hr/covjek-je-zemlju-uveo-u-novu-geolosku-epohu/36672/