Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2019. 14:15:00
WOW!

Copernicus - projekt koji otvara radna mjesta

Sentinel sateliti koji se koriste u okviru programa ujedno mogu biti korisni u otkrivanju atraktivnih skrivenih mjesta kulturne baštine za kojima se traga desetljećima

Sentinel sateliti rade sjajan posao
Sentinel sateliti rade sjajan posao (ESA)

Copernicus je kreiran s ciljem razvoja informacijskih usluga utemeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama in-situ podataka, a različite usluge koje nudi pomažu u rješavanju nekih od najtežih ekoloških izazova kao što su sigurnost hrane, porast razine mora, prirodne katastrofe, urbanizacija, otapanje ledenjaka ili sveobuhvatne klimatske promjene, podsjećaju iz HUP-a.

U priopćenju s predstavljanja tog programa izdvajaju primjer Estonije koja je koristila njegove podatke kako bi provjerila slijede li farmeri zadane uvjete za korištenje poljoprivrednih subvencija. Na taj način Copernicus je, kako ističu, pomogao u smanjenju lažnog korištenja subvencija, a uštede iznose oko 500 tisuća eura godišnje.

Izdvajaju i korištenje za kartiranje poplava podzemnih voda u Irskoj. Upravo zahvaljujući Copernicusu, podaci o poplavama danas se mogu prikupiti na razini koju se ranije smatralo neostvarivom i na taj način pravovremeno pružiti informacije relevantnim tijelima. Sentinel sateliti koji se koriste u okviru programa ujedno mogu biti korisni u otkrivanju atraktivnih skrivenih mjesta kulturne baštine za kojima se traga desetljećima, kao i na temelju obrisa na tlu ukazati na skrivene arheološke artefakte, ističu iz HUP-a.

"Neograničenim načinima primjene ovih fascinantnih podataka koji mogu snažno utjecati na budućnost Zemlje, uskoro će moći pridonijeti hrvatski programeri, poduzetnici, stručnjaci različitih profila, kao i učenici i studenti, putem Copernicus Hackathona, 24-satnog natjecanja na kojem će timovi kreirati aplikacije za korištenje njegovih podataka", najavio je organizator Copernicus Hackathona Zvonimir Nevistić sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta.

To će se natjecanje održati 23. i 24. listopada, s ciljem kreiranja proizvoda koji u odabranom području primjene mogu znatno unaprijediti kvalitetu života, ekonomiju ili pak zaštitu okoliša. Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu, a vrijedne nagrade dobit će i pobjednici u učeničkoj kategoriji i po tematskim područjima.

09.06.2019. 14:15:00
http://metro-portal.hr/copernicus-projekt-koji-otvara-radna-mjesta/118942/