Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2012. 16:42:00
NEŠTO NOVO

Cool sportovi za cool muškarce i žene

SLIKE - Isprobajte nove cool sportove koji su zabavni, zdravi i vrlo popularni u drugim krajevima svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Ako su vam dosadili nogomet i košarka, iskušajte se u neobičnim sportovima poput floorballa i kabaddija. Zabavni su, zdravi i pomoći će vam da uđete u formu.

Podvodni ragbi
Igra se s loptom punjenom slanom vodom. Podvodni ragbi je poseban po tome što se lopta i igrači kreću u doslovno svim smjerovima. Lopta ne smije dotaknuti površinu, a cilj je zabiti gol suparničkoj momčadi. Golovi se također nalaze pod vodom. Igra se 2x15 minuta, igrači koriste obične maske za ronjenje i disalice, a izmjene su zbog fizičkog napora vrlo česte.

Netball
Sport na bazi košarke u kojem nema vođenja lopte. Pobjeđuje momčad koja zabije više koševa, pri čemu se lopta od igrača do igrača kreće isključivo bacanjem i hvatanjem. Igrač s loptom smije napraviti samo jedan korak. Igraju dvije momčadi s po sedam igrača. Sport je jako popularan među ženama u zemljama Commonwealtha.

Floorball
Kombinacija hokeja na travi i hokeja na ledu. Igra se u dvorani, s plastičnom lopticom koja ima 26 rupa. Grubo naguravanje među igračima je zabranjeno. Sport je beskontaktan pa su ozljede relativno rijetke. Najpopularniji je u Švicarskoj, Švedskoj, Finskoj i Češkoj.

Bandy
Poznat i kao "Ruski hokej", bandy je danas treći najpopularniji timski sport u Švedskoj. Sličan je hokeju na ledu, a igra se na terenu veličine nogometnog. Dvije momčadi s po 11 igrača igraju dva poluvremena u trajanju od 45 minuta. Umjesto paka se koristi loptica.

Kabaddi
Igraju dvije momčadi s po sedam igrača. Napadač jedne momčadi skuplja bodove na protivničkom terenu na način da dodiruje ili obara suparnike koji potom ispadaju iz igre. Za vrijeme napada ne smije disati, a cijelo vrijeme mora vikati "kabaddi, kabaddi". Napad traje sve dok napadač ne ostane bez kisika i vrati se u svoje polje u čemu ga protivnici pokušavaju spriječiti.

Sepak Takraw
Azijski sport na bazi odbojke. Lopta se preko mreže prebacuje nogom, a ne rukom. Sa svake strane terena nalaze se po tri igrača.

Bossaball
Mješavina odbojke na pijesku, nogometa i raznih akrobacija. Igra se na zračnom jastuku, a polje je mrežom podijeljeno na dva jednaka dijela. Svaka momčad na svojoj strani ima i po jedan trampolin.

12.10.2012. 16:42:00
http://metro-portal.hr/cool-sportovi-za-cool-muskarce-i-zene/56249/