Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2012. 08:23:00
SLATKA PREVENCIJA

Čokolada muškarcima smanjuje rizik od moždanog udara

Već su ranija istraživanja upućivala na mogućnost da flavonoidi djeluju kao antioksidansi s pozitivnim učincima na krvni tlak, kolesterol i krvne žile

Čokolada je dobra za muški mozak
Čokolada je dobra za muški mozak (Arhiva)

Redovito konzumiranje čokolade može kod muškaraca smanjiti rizik od moždanog udara, pokazalo je švedsko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u česopisu Neurology.

Znanstvenici su utvrdili na uzorku od 37 tisuća mukšaraca koje su pratili deset godina, da oni koji su jeli najviše čokolade odnosno prosječno trećinu šalice čokoladnih komadića imaju 17 posto niži rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su izbjegavali čokoladu.

Prethona su istraživanja pokazala da je rizik od nekih bolesti srca i krvnih žila manji kod ljubitelja čokolade.

"Korist od konzumiranja čokolade kod moždanih udara vjerojatno je povezana s flavonoidima u čokoladi", napisala je voditeljica istraživanja Susanna Larsson s Karolinska instituta u Stockholmu u znanstvenom radu.

Već su ranija istraživanja upućivala na mogućnost da flavonoidi djeluju kao antioksidansi s pozitivnim učincima na krvni tlak, kolesterol i krvne žile.

Ipak, neurolog Richard Libman s Cushingova instituta u Manhassetu u državi New York upozorava da se ta informacija treba primiti sa zrncem razuma jer je teorija o pozitivnom učinku flavonoida još uvijek samo teorija.


30.08.2012. 08:23:00
http://metro-portal.hr/cokolada-muskarcima-smanjuje-rizik-od-mozdanog-udara/73609/