Metro-portal.hr

objavljeno 03.09.2008. 10:35:00
GLOBALNA 'OVISNOST'

Coca-Cola osvaja Kinu

Najpoznatiji zaslađeni napitak najavio kupnju kineskog proizvođača sokova

Golemo tržište
Golemo tržište (Getty Images)

Američki proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola Co. u srijedu je priopćio kako planira kupiti kineskog proizvođača sokova Huiyuan Juice Group za 2,4 milijarde dolara, u svojoj najvećoj dosadašnjoj akviziciji u toj zemlji.

Kako se navodi u Coca-Colinom priopćenju, za tu će tvrtku uvrštenu u kotacije burze u Hong Kongu ponuditi 12,20 hongkongških dolara (1,6 američka dolara) po dionici.

Tu su ponudu do sada prihvatila tri dioničara s ukupno 66 posto udjela u Huiyuanu, dodaje se u Coca-Colinom priopćenju.

Među dioničarima Huiyuana su francuska prehrambena grupacija Danone, koja ima 23-postotni udio u toj kompaniji, te američka private equity tvrtka Warburg Pincus & Co., sa 6,8-postotnim udjelom.

Coca-Colin je plan da Huiyuan, jedan od najpoznatijih kineskih brendova sokova, u početku nastavi s normalnim poslovanjem ali da naknadno revidira svoje operacije u potrazi za sinergijama.

Analitičari procjenjuju da će kinesko tržište sokova - koje obuhvaća čiste sokove, razvodnjene sokove, i nektare - u godinama koje dolaze rasti po stopi snažnijoj od 10 posto, paralelno s rastom prihoda, što će pridonijeti dobitima kompanija poput Huiyuana.

Huiyuan u idućih 3-5 godina očekuje peterostruki rast prihoda, na 10 milijardi juana (1,46 milijardi dolara), s dvije milijarde juana u 2006. (HINA)

03.09.2008. 10:35:00
http://metro-portal.hr/coca-cola-osvaja-kinu/11312/