Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2012. 13:42:08
OPASNOST OD RAKA

Coca Cola i Pepsi mijenjaju recepte svojih pića

Nakon što je Kalifornija postrožila zakone o deklaracijama, kompanije su iz recepta odlučile izbaciti kemikaliju koja piću daje boju karamela

Fotografija vijesti

Zbog promjena u kalifornijskom zakonu koji obvezuje proizvođače da stavljaju upozorenje o potencijalno kancerogenim tvarima na etiketu proizvoda, Pepsi i Coca Cola odlučili su promijeniti recepte svojih pića, prenosi Hina.

Po novome receptu, boja karamela sadržava manje 4-metilimidazola, kemikalije koju je Kalifornija dodala na popis kancerogenih, javlja BBC.

Promjena recepta već je uvedena u Kaliforniji.

"Iako vjerujemo da nema opasnosti za zdravlje koja bi opravdala tu promjenu, od proizvođača karamela tražili smo da to učine kako naši proizvodi ne bi dobili to znanstveno neutemeljeno upozorenje", rekla je predstavnica Coca-Cole Diana Garza-Ciarlante.

Sporna se kemikalija povezuje s rakom u miševa i štakora, kaže se u jednoj studiji, ali nema dokaza da je opasna za čovjeka, objavio je American Beverage Association, udruga koja zastupa industriju bezalkoholnih pića.

Američka uprava za hranu i lijekove tvrdi da bi osoba morala popiti tisuću limenki Coca-Cole i Pepsija da bi primila onu količinu kemikalije koju su dobili miševi u laboratorijskom testiranju.

09.03.2012. 13:42:08
http://metro-portal.hr/coca-cola-i-pepsi-mijenjaju-recepte-svojih-pica/68977/