Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2008. 11:52:58

Čobanković dobio 10 puta više nego Bajs

Nova ministarstva dobila novac iz državne blagajne za rad u sljedeća tri mjeseca

Nova hrvatska Vlada jučer je svojom prvom odlukom izmijenila privremeno financiranje svojih resora u prva tri mjeseca ove godine, čime je omogućila funkcioniranje dvaju novih ministarstava, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva turizma.
Tako su ministar Petar Čobanković i Damir Bajs napokon dobili proračunska sredstva za rad.

Uzeli Kalmeti i Pankretiću

HSS-ov ministar turizma Damir Bajs dobio je 23,8 milijuna kuna, a HDZ-ov ministar regionalnog razvitka Petar Čobanković gotovo deset puta više, 241,5 milijuna kuna.

Da bi oni mogli dobiti novac, ministru poljoprivrede Božidaru Pankretiću i ministru mora i prometa Božidaru Kalmeti Vlada je morala uzeti dio proračunskih sredstava planiranih za prvo tromjesečje. Pankretić je tako na startu mandata ostao bez 33 milijuna kuna i raspolagat će sa 691 milijun kuna, dok su Kalmeti uzets 242 milijuna kuna.

Prva sjednica Sanaderova novog kabineta iskorištena je i za mnoge kadrovske promjene, uključujući i one u uredu premijera. Nakon sjednice, Sanader je ostao bez gotovo svih svojih starih suradnika.

Kadrovske promjene

Žrtve svjetskog tržišta Premijer Ivo Sanader izjavio je jučer na početku sjednice kako Hrvatska, suočena s problemima poput inflacije i rasta cijena, nije izdvojen slučaj u Europi, već je kao i ostale države, žrtva stanja na svjetskom tržištu.

- Vlada je osnovala tri povjerenstva koja će pratiti kretanje rasta cijena i životnog standarda.
Vlada je osnovala tri povjerenstva koja će pratiti kretanje rasta cijena i životnog standarda.Šefica njegova kabineta Bianca Matković imenovana je za državnu tajnicu MVP-a, a na njezino mjesto imenovana je Katarina Fuček. Državni tajnik Miro Kovačić razriješen je dužnosti zbog odlaska u privatni biznis, a njegov posao u Vladi preuzeo je dosadašnji pomoćnik ministra gospodarstva Igor Lučić.  S dužnosti je zbog privatnog biznisa otišao i glasnogovornik Vlade Ratko Maček, a iz državne službe odlazi i  njegova zamjenica Katarina Marković. Opraštajući se od novinara Maček je priznao da su kritike koje su mu novinari upućivali u 99 posto slučajeva bile opravdane. Umjesto njih dvoje, odnose s javnošću vodit će  bivši glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kao novi glasnogovornik Vlade i Sunčana Gluhak kao njegova zamjenica, koja će ujedno biti i glasnogovornica HDZ-a. U Vladi su zaključili da će ovaj put razdvojiti glasnogovorničku dužnost u Vladi i HDZ-u, jer je ipak riječ o koalicijskoj vladi. 

Piše: jl/mex
18.01.2008. 11:52:58
http://metro-portal.hr/cobankovic-dobio-10-puta-vise-nego-bajs/1024/