Metro-portal.hr

objavljeno 07.02.2008. 02:06:14

CNN: Sve se vrti samo oko novca

Voditelj CNN Internationala Jonathan Mann za Metro Express komentira američke izbore

JONATHAN MANN
Voditelj CNN International
JONATHAN MANN Voditelj CNN International

Mann o pobjednicima

Kampanja u znaku veterana

Senator John McCain teško je ranjen u ratu prije nekoliko desetljeća, a na to se zalijepilo i političko ranjavanje zbog njegove podrške ratu u Iraku, no u srijedu je okusio teško izborenu pobjedu....

Vijetnamski veteran dobio je više od dvostruko delegatska nego njegovi konkurenti. No, još uvijek ga čeka bitka - Republikanci su podijeljeni između siguronosnih konzervativaca (zabrinutih oko terorizma i Iraka) društvenih konzervativaca (koji se protive abortusu i gay brakovima) i fiskalnih konzervativaca (koji žele malu vladu i niske poreze). Republikanci još uvijek glasaju po te tri linije, a John McCain mora ujediniti stranku.

Za razliku od republikanaca, demokrati nisu imali jednog čistog pobjednika. Njihovi rezultati nakon prethodnih predizbora i uzbudljivog ‘super utorka’ dali su dovoljan razlog da oboje kandidata razloga proglase pobjedu.

Senator Barack Obama dobio je u većini država, ali senatorica Hillary Clinton je dobila u većim državama, a broj delegata je vrlo blizu, iako se stranka trudila izračunati tko je, gdje i što dobio.

Mann o gubitnicima

Borba za održavanje na životu

Super utorak je širom SAD-a nagradio gotovo sve kandidate - samo je jedan čovjek ostao kratkih rukava. Mitt Romney, mormonski tajkun koji je u kampanju investirao milijune vlastitog novca, našao se u nezavisnoj poziciji poricanja izlazne putanje iz ovih izbora.

Mitt Romney pobjedio je u svojoj državi, Massachusettsu, utvrdi mormona Utahu i nekoliko ostalih. No, nakon što je potrošio vlastitih 35 milijuna dolara, koliko je prijavio, očito je da je završio kao mlitavac u republikanskoj utrci trojice kandidata i zaostao za senatorom Johnom McCainom i bivšim guvernerom Mikeom Huckabbejem.

Romney nastoji portretirati McCaina kao ‘umjerenog’ i sebe pozicionirati kao ‘pravog konzervativca’u utrci, ali i Huckabee radi na tom segmentu stranke, pa se na taj način dijeli taj dio glasova. Romneyevi savjetnici sada zbijaju redove u konzultacijama, razmišljaju i o smanjenju troškova i otpuštanju zaposlenika kako bi održali kampanju na životu. S obzirom na McCainovu moć, ali i mentalitet republikanaca da se okupe oko najjačeg, teško je prognozirati kolike su mu šanse.

Mann: Što slijedi?

Demokrati će nastaviti dok ne isprazne ‘kasice’

Nakon super utorka, sve izgleda kao sprint za Republikance i sporo hodanje za Demokrate. John McCain još uvijek ima nekoliko predizbora dok ne skupi dovoljno delegata koji će mu garantirati pobjedu. Trenutno se nlazi na polovici puta.

Nakon super utorka, sve izgleda kao sprint za Republikance i sporo hodanje za Demokrate. John McCain još uvijek ima nekoliko predizbora dok ne skupi dovoljno delegata koji će mu garantirati pobjedu. Trenutno se nlazi na polovici puta.

No, to izgleda kao smjer kojim su Republikanci i krenuli. Njihova povijest pokazuje da su oni stranka koja ima tendenciju brzo se okupiti oko prepoznatog predvodnika utrke.

Demokrati su potpuno suprotnoj poziciji, s dva kandidata čije trke izgledaju izjednačene. Već sada mnogi predviđaju žestoku borbu do samog kraja. Samo jedna stvar prisiljava takvu kampanju na završetak - ostanak bez novca. Međutim, donacije Baracku Obami prošloga su mjeseca narasle do 32 milijuna dolara. Hillary Clinton ima 13,5 milijuna dolara. Dosta novca, dovoljno za nastavak.

Očekujem da će oboje nastaviti sve dok novac i nade potraju. U svakom slučaju, čeka ih duga i iscrpljujuća borba, a ne bude li nepredviđenih situacija, pričekat ćemo još nekoliko mjeseci dok ne saznamo tko će biti demokratski kandidat u utrci za Bijelu kuću.

Vijesti vezane uz američke predsjedničke izbore možete pratiti u emisiji Jonathana Manna ‘The Campaign Trail’, svakog petka u 20 sati.
CNN.com/americavotes

Piše: Jonathan Mann
07.02.2008. 02:06:14
http://metro-portal.hr/cnn-sve-se-vrti-samo-oko-novca/2558/