Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2009. 15:30:21
KRNJI LEGITIMITET

Centar za mirovne studije žali zbog pristupanja NATO-u

Građani su bili potpuno isključeni iz procesa odlučivanja o pristupanju savezu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX)

Centar za mirovne studije (CMS) ustvrdio je danas da su građani Hrvatske potpuno bili isključeni iz procesa donošenja odluke o pristupanju Hrvatske NATO-savezu te je izrazio žaljenje što je propuštena prilika da se Hrvatska na međunarodnoj razini profilira kao zemlja izgradnje mira.

Hrvatski sabor potvrdio je danas Sjevernoatlantski ugovor kojim se privodi kraju postupak pravnog pridruživanja Hrvatske NATO-savezu, a polaganjem isprave o pristupu tom ugovoru kod depozitara u Washingonu Hrvatska će i službeno postati punopravna članica toga vojno-obrambenog saveza.

"Sada je više nego očito da vlastito ratno iskustvo nismo transformirali u smjeru izgradnje mira", nego će političari i dalje njegovati vojno razumjevanje sigurnosti građana, ističe CMS.

U toj nevladinoj udruzi drže da sigurnost građana Hrvatske, ali i svih drugih ljudi, nikada ne ovisi o vojnim kapacitetima pojedine zemlje, nego ponajprije o kulturi mira i nenasilja među ljudima.

"Sigurnost nekog društva ne može se ostvariti vojnim sredstvima, već primarno principima transparentnosti, poštovanjem ljudskih prava, povjerenja i nenasilja", stoji u priopćenju CMS-a.

U toj udruzi smatraju da današnja saborska odluka ima i "krnji" legitimet jer je ignorirana volja 125.000 birača koji su potpisali peticiju za referendum o NATO-savezu te ističu da je u konačnici donesena u proceduri koja čak nije zahtijevala ni dvotrećinsku većinu zastupničkih glasova.

CMS poručuje da će i dalje pomno pratiti aktivnosti Hrvatske u NATO-savezu i zauzimati se za veću transparentost tog saveza i njegovu transformaciju iz primarno vojnog u primarno razvojnu organizaciju.

"Zato ovim putem pozivamo i Vladu RH da nakon formalnog ulaska RH u NATO povuče vojnike Hrvatske vojske iz Afganistana i vojnu misiju u Afganistanu zamijeni razvojnom misijom", stoji na kraju CMS-ova priopćenja. (hina/metro-portal)

25.03.2009. 15:30:21
http://metro-portal.hr/cms-zali-zbog-pristupanja-nato-u/15974/