Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 17:25:00
DEPEŠE

Clinton umanjuje važnost WikiLeaksova djelovanja

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naljutio je Saudijce prilikom svog prvog posjeta toj monarhiji 2008. jer nije htio kušati lokalna jela, objavio je WikiLeaks

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Getty Images)

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u srijedu u Astani, gdje sudjeluje na summitu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), da objavljivanje osjetljivih dokumenata State Departmenta na internetskoj stranici WikiLeaksa neće negativno utjecati na odnose SAD-a s drugim zemljama. "Naravno da sam pokrenula pitanje 'curenja' (informacija) kako bih uvjerila naše kolege da to ni na koji način neće utjecati na američku diplomaciju niti na našu predanost nastavku važnog rada koji je u tijeku", rekla je Clinton na brifingu za novinare.

Wikileaks je počeo u nedjelju objavljivati povjerljive dokumente američkih diplomata, što je naišlo na žestoke kritike administracije predsjednika SAD-a Baracka Obame. Više dužnosnika na summitu OESS-a komentiralo je objavljivanje povjerljivih dokumenata na WikiLeaksu, ističući da to neće ugroziti odnose sa SAD-om.

U međuvremenu, po američkom brzojavu koji je objavio WikiLeaks, a kako prenosi u srijedu agencija AFP, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naljutio je Saudijce prilikom svog prvog posjeta toj monarhiji 2008., zbog toga što nije htio kušati lokalna jela i zbog agresivne promidžbe francuskih tvrtki. Saudijski čelnici rekli su američkim diplomatima nakon posjeta koji se dogodio u siječnju 2008., da ih je Sarkozy razljutio i prije samog dolaska, jer ga je na putu trebala pratiti tadašnja zaručnica Carla Bruni, što je zaprepastilo "njihovu konzervativnu kulturu", po brzojavu američkog veleposlanstva u Rijadu.

Pošto je na koncu doputovao bez Carle Bruni, Sarkozy je rasrdio domaćine odbivši kušati lokalna jela i očito se dosađujući tijekom tradicionalnog plesa s mačevima upriličena u čast njegova dolaska. Usto ih je naživciralo što je francuski predsjednik isticao poslovnu stranu svog posjeta i predao im popis sa 14 ugovora koje francuske tvrtke žele zaključiti, po izvješću koje je Guardian objavio u srijedu. Saudijci su ocijenili da Sarkozy u njihovim očima nikako "ne može zamijeniti predsjednika (Jacquesa) Chiraca", navodi se u dokumentu.

Godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora 2007., američki veleposlanik u Parizu ocijenio je da je Dominique Strauss-Kahn "možda najprikladniji među socijalističkim kandidatima", ali mu "nedostaje karizma", stoji u diplomatskoj depeši koju je objavio WikiLeaks.

"Stječe se dojam da mu, iako je možda najprikladniji i najkvalificiraniji među socijalističkim kandidatima, nedostaje karizma koja bi ga mogla progurati prema pobjedi", ocijenio je veleposlanik Craig Stapleton koji se sa Strauss-Kahnom sastao 16. svibnja 2006. u američkom veleposlanstvu. Strauss-Kahn je tada bio kandidat socijalističke stranke za predsjedničke izbore 2007. Danas je glavni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Prilikom susreta s američkim veleposlanikom Strauss-Kahn je za svoju suparnicu Segolene Royal, također kandidatkinju za stranačke izbore, rekao da je njezina velika popularnost po anketama rezultat "kolektivne halucinacije". S druge strane, američko veleposlanstvo nazvalo je Royal "odlučnom, profinjenom i karizmatskom političarkom". (hina/metro-portal)

01.12.2010. 17:25:00
http://metro-portal.hr/clinton-umanjuje-vaznost-wikileaksova-djelovanja/52043/