Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 08:56:27
NAKON PEKINGA

Clinton u doputovala u Seul na razgovor o korejskoj krizi

Napetosti između Sjeverne i Južne Koreje dosegle su najvišu razinu u posljednjih deset godina

Hillary Clinton Južna Koreja
Hillary Clinton Južna Koreja (Getty Images)

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u srijedu u Seul na razgovore s južnokorejskim čelnicima o napetostima između Sjeverne i Južne Koreje, javljaju agencije.

Napetosti između dvije Koreje dosegle su najvišu razinu u posljednjih deset godina, a Clinton je u južnokorejsku prijestolnicu doputovala nakon intenzivnih rasprava o pogoršanju stanja s kineskim dužnosnicima u Pekingu, izvijestila je agencija Associated Press.

Clinton će u Seulu biti samo nekoliko sati u kojima će raspraviti moguće međunarodne odgovore na krizu koja je počela prošlog tjedna kada je međunarodno istražno povjerenstvo optužilo Pjongjang za potapanje južnokrejskog ratnog broda. Sjever niječe da je odgovoran za napad i prijeti odmazdom ukoliko se protiv njega poduzmu akcije. Pjongjang je u utorak priopćio da zbog optužbi prekida sve odnose sa Seulom.

Kinesko mnistarstvo vanjskih poslova je priopćilo da još procjenjuje dokaze o torpediranju južnokorejskoga ratnog broda. Zamjenik ministra vanjskih poslova Zhang Zhijun je izjavio da Peking stanje ocjenjuje "krajnje složenim" ali i dodao da Kina nema informacija iz prve ruke o incidentu.

Zhijun je ponovio da Kina poziva na dijalog i izbjegavanje akcija koje bi mogle dovesti do daljnje eskalacije napetosti. "Uvijek smo vjerovali da je dijalog bolji od sukobljavanja", rekao je, prenosi agencija Reuters. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 08:56:27
http://metro-portal.hr/clinton-u-doputovala-u-seul-na-razgovor-o-korejskoj-krizi/40936/