Metro-portal.hr

objavljeno 15.02.2012. 22:51:45
USPRKOS GLASINAMA

Clinton: Ne zanima me mjesto predsjednice Svjetske banke

Sadašnji predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick je u srijedu izjavio da namjerava napustiti taj položaj 30. lipnja kada mu istječe petogodišnji mandat

Fotografija vijesti

Unatoč određenim glasinama koje su pojavile zadnjih tjedana, američka državna tajnica Hillary Clinton neće se kandidirati za predsjednicu Svjetske banke, mjesto koje će od lipnja biti ispražnjeno nakon što ga napusti Robert Zoellick, prenosi Hina.

"Ona je rekla da se to neće dogoditi. Njeno se stajalište nije promijenilo", rekla je glasngovornica State Departmenta Victoria Nuland na pitanje o novinskim izvješćima da bi sadašnja državna tajnica SAD-a mogla biti kandidat za predsjednicu Svjetske banke.

Sadašnji predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick je u srijedu izjavio da namjerava napustiti taj položaj 30. lipnja kada mu istječe petogodišnji mandat.

Američki ministar financija Timothy Geithner objavio je u srijedu kako će Sjedinjene Države uskoro imenovati svog kandidata koji bi trebao naslijediti Roberta Zoellicka na čelu Svjetske banke nakon 30. lipnja.

"U tijeku sljedećih tjedana ćemo prezentirati kandidata koji ima iskustvo i kvalitete potrebne da bi unaprijedio tu instituciju", rekao je Geithner u priopćenju u kojem poziva Upravni odbor Svjetske banke da "brzo i transparentno" započne proces imenovanja Zoellnickova nasljednika.

Brazilski ministar financija Guido Mantegna izjavio je u srijedu, kako predsjednik Svjetske banke ne treba biti obvezno Amerikanac i mogao bi biti i iz neke od zemalja s brzo rastućim gospodarstvima, prenio je France Presse.

Zoellick je bio 11. Amerikanac na čelu Svjetske banke od 1946. godine.

15.02.2012. 22:51:45
http://metro-portal.hr/clinton-ne-zanima-me-mjesto-predsjednice-svjetske-banke/68282/