Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2012. 14:49:36
ZVECKANJE ORUŽJEM?

Clinton: Nastavi li se ubijanje Siriju čekaju ozbiljne posljedice

"Moramo poslati jasnu poruku onima koji izdaju naređenja i onima koji ih izvršavaju: prestaite ubijati svoje sugrađane ili ćete se suočiti s ozbiljnim posljedicama", rekla je Hillary Clinton

Fotografija vijesti

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u nedjelju članove vlade sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada da zaustave nasilje protiv civila ili će se u suprotnom suočiti s "ozbiljnim posljedicama", javlja Hina.

"Moramo poslati jasnu poruku onima koji izdaju naređenja i onima koji ih izvršavaju: prestaite ubijati svoje sugrađane ili ćete se suočiti s ozbiljnim posljedicama", rekla je Clinton na konferenciji "Prijatelja Sirije" u Istanbulu.

"Vaši sunarodnjaci to neće zaboravit, kao ni međunarodna zajednica", dodala je.

Clinton je istaknula da SAD oprema sirijsku oporbu komunikacijskom opremom. "S našim partnerima razgovaramo o tome kako proširiti tu pomoć", rekla je.

Domaćin skupa, turski premijer Tayyip Erdogan istaknuo je da se "moraju ispoštovati legitimne težnje sirijskog naroda, odmah i sada".

Assadove snage napale su u subotu teškim topništvom pobunjeničke četvrti u Homsu, nastavljajući krvavi obračun s oporbom dan nakon što je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je okončana jednogodišnja pobuna.

Oporbeni aktivisti prenose da je u nedjelju ubijen mladić u upadu vojske u grad Damir u okolici Damaska.

Oko 70 ministara vanjskih poslova, uključujući SAD, članica EU-a i zemalja Perzijskog zaljeva, sudjeluje na drugom sastanku "Prijatelja Sirije", međunarodne skupine koja je od Al-Asada zatražila trenutni prestanak nasilja nad civilima te omogućavanje dostave međunarodne humanitarne pomoći.

Na sastanku sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je uoči odlaska u Istanbul izjavila da je sastanak u Istanbulu za Hrvatsku važan i zbog INA-inih naftnih polja u toj zemlji koja se ne mogu "prepustiti slučaju".

01.04.2012. 14:49:36
http://metro-portal.hr/clinton-nastavi-li-se-ubijanje-siriju-cekaju-ozbiljne-posljedice/69653/