Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2011. 19:16:00
SUMMIT

Članice G8 s 20 milijardi dolara podupiru Arapsko proljeće

Banke će provedbu reforma u Tunisu i Egiptu pomoći s 20 milijardi dolara, odlučeno je na summitu G8

(Getty Images)

Zemlje članice G8 završile su u petak u Deauvilleu summit prihvaćanjem izjava o poticanju trajnog, zelenog i uravnoteženog rasta, o Africi i Arapskom proljeću, koje će članice i financijski pomoći kao što su obećale 20 milijardi dolara Tunisu i Egiptu za provedbu reforma, javljaju agencije, piše Hina.

Čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta na godišnjem skupu u francuskom ljetovalištu utemeljili su partnerstvo sa sjevernom Afrikom i Bliskim istokom i obećali im novac za političke i gospodarske reforme.

G8 "izražava snažnu potporu težnjama 'Arapskog proljeća' kao i težnjama iranskog naroda". Promjene u tim regijama "povijesne su te imaju potencijal otvaranja vrata preobrazbi nastaloj u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada Berlinskog zida", prenosi Reuters.

Banke će provedbu reforma u Tunisu i Egiptu pomoći "s 20 milijardi dolara, od čega 3,5 milijardi dolara Europske investicijske banke za razdoblje 2011.-2013.", navodi se u tekstu.

Međunarodni monetarni fond procijenio je financijske potrebe za bliskoistočne i zemlje Sjeverne Afrike koje uvoze naftu na preko 160 milijardi dolara u tri iduće godine. U izvješću za summit MMF je rekao da može priskrbiti 35 milijardi za pomoć stabilizaciji tih gospodarstava, no većinu mora dati međunarodna zajednica.

Apeli 

U zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj na kraju skupa, G8 je pozvao libijskog vođu Moamera Gadafija da odmah prekine primjenu sile prema civilima i ode s vlasti, piše agencija AFP.

Tekstom izjave sudionici osuđuju primjenu sile prema prosvjednicima u Siriji i Jemenu, pozivaju jemenskog predsjednika da se povuče s vlasti, a iranske vlasti da prekinu gušenje oporbe te građanskih i političkih sloboda.

Završna izjava sadrži i preporuke koje su za summit pripremili internetski stručnjaci o potrebi poštivanja sloboda i prava na privatnost. Traže zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i zaštitu od kriminala.

U izjavi o globalnom gospodarstvu G8 se obvezuje na "ulaganje napora prema snažnom, trajnom i uravnoteženom rastu s partnerima iz G20 (skupine koja obuhvaća i snažna gospodarstva u usponu poput Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike), s naglaskom na ulaganja u obnovljive izvore energije kao nužnog elementa za dobro upravljanje planetom i borbu protiv globalnog zatopljenja.

27.05.2011. 19:16:00
http://metro-portal.hr/clanice-g8-s-20-milijardi-dolara-podupiru-arapsko-proljece/59355/