Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2010. 15:12:25
ZAJEDNIŠTVO

Članice EPP-a iz regije za jačanje suradnje i članstvo u EU

U Sarajevu su se sastali čelnici političkih stranaka iz regije koje su članice Europske pučke stranke

Jadranka Kosor BiH Sarajevo
Jadranka Kosor BiH Sarajevo (Dado Ruvić/Cropix)

Predstavnici političkih stranaka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije koje su članice Europske pučke stranke (EPP) potpisali su nakon sastanka u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili spremnost za dalju suradnju koja bi trebala doprinijeti bržem približavanju cijele regije Europskoj uniji.

U izjavi među ostalim stoji kako su dobrosusjedski odnosi uz puno poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zajednički interes te kako se za sva otvorena pitanja moraju naći obostrano prihvatljiva rješenja u europskom duhu suradnje, solidarnosti i poštivanja međunarodnog prava.

Predsjednica HDZ-a i hrvatske vlade Jadranka Kosor ocijenila je kako je suradnja sestrinskih stranaka veoma važna za budućnost regije. "Na svim ovim sastancima ističem ono što je stvarno opredjeljenje Hrvatske i njene vlade a to je potpora našim susjedima na euroatlantskom putu a tu posebice mislim na potpori Bosni i Hercegovini kao državi tri konstitutivna naroda s jednakim pravima", izjavila je Kosor.

Eduard Kukan koji u Europskom parlamentu predvodi skupinu zastupnika iz EPP-a kazao je kako Europska unija inzistira na jačanju suradnje u regiji jer je to ključni pokazatelj stvarne spremnosti država ovog dijela Europe za pridruživanje Uniji. "Razlog je jednostavan: ako zainteresirane strane ne mogu surađivati unutar regije, kako bi onda surađivali unutar Europske unije", kazao je Kukan.

Na sarajevskom skupu sudjelovali su i predsjednici HDZ BiH Dragan Čović te HDZ 1990. Božo Ljubić a premijerka Kosor je potvrdila kako s njima kani razgovarati i o zajedničkom hrvatskom kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Čović je međutim u izjavi novinarima potvrdio tek kako inzistira da HDZ BiH "kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH" ima kandidata za člana Predsjedništva BiH. "Ovime istodobno pozivam sve druge hrvatske stranke da podrže našeg kandidata", kazao je Čović.

Ljubić je istaknuo kako HDZ 1990. želi zajedničkog kandidata te da još uvijek postoji prilika za dogovor.

"Naš je stav da to može biti kandidat iz bilo koje stranke no ne može biti svatko", kazao je Ljubić osporivši istodobno pravo HDZ-u BiH da se kvalificira kao stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH. "Ta se stranka u posljednje vrijeme isuviše nastožerila na (Milorada) Dodika", rekao je Ljubić. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 15:12:25
http://metro-portal.hr/clanice-epp-a-iz-regije-za-jacanje-suradnje-i-clanstvo-u-eu/41849/