Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2009. 15:26:46
GDJE IMA DIMA

Članak o krađi organa razbjesnio Izrael

Švedski novinar napisao je šokantan članak u kojem izraelsku vojsku optužuje za ubojstva i krađu organa od Palestinaca

(Corbis)

Članak pod naslovom 'Naši sinovi ubijeni su zbog organa', koji je u listu Aftonbladet objavljen u ponedjeljak, dovodi u vezu teške optužbe o tome da su izraelski vojnici ubijali Palestince radi trgovine organima, s nedavnim uhićenjem američkog Židova osumnjičenog za trgovinu organima. Izraelski i švedski dužnosnici u srijedu su vrlo ljutito reagirali na te optužbe.

Članak je prenesen u Izraelu gdje su ga neki komentatori usporedili sa srednjovjekovnim optužbama da su Židovi ubijali kršćansku djecu zbog njihove krvi.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor nije najavio službeni prosvjed Izraela, ali je ocijenio da je članak "toliko rasistički da bi mogao izazvati zločine iz mržnje pa se vlasti njime moraju ozbiljno pozabaviti". Glasnogovornik izraelske vlade Daniel Seaman izjavio je da se članak poigrava s opakim antisemitskim temama. To su uobičajene reakcije službenog Izraela u vezi s optužbama protiv njegove vojske koja je zbog svojih 'djelovanja' na okupiranim palestinskim područjima stalno na meti međunarodnih udruga za zaštitu ljudskih prava koje ju optužuju za brojne ratne zločine.

Švedsko veleposlanstvo u Tel Avivu objavilo je da je članak "jednako šokantan i užasan Šveđanima kao i Izraelcima. Dijelimo užasnutost s izraelskom vladom, medijima i javnošću", navodi se u izjavi.

Uz članak je priložena fotografija mrtvog Palestinca sa šavovima na tijelu koji su očito nastali tijekom autopsije, kao i fotografije mladih koji bacaju kamenje te fotografijom Levya Izhaka Rosenbauma iz New Yorka kojega je prošli mjesec uhitio FBI i optužio za pokušaj kupnje bubrega od jednog Izraelca i prodaju Amerikancu za 160.000 dolara.

Donald Bostrom, autor članka, priču temelji na iskazima Palestinaca sa Zapadne obale i iz Gaze, te prenosi izjavu izraelskog vojnog glasnogovornika da se nad Palestincima ubijenima u sukobima s izraelskom vojskom autopsija izvodi rutinski.

U tekstu se također spominje nedostatak organa za transplantacije u Izraelu i vladina kampanja iz 1992. U kojoj se građani pozivaju na uključivanje u program darivanja organa. "U vrijeme te kampanje, mladi Palestinci nestajali su i u svoja sela vraćani pet dana poslije, mrtvi i s rezovima na tijelu", stoji u spornom članku.

Izvor: Hina

19.08.2009. 15:26:46
http://metro-portal.hr/clanak-o-kradji-organa-razbjesnio-izrael/20486/