Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 07:01:48
ROBIN GIBB

Član Bee Geesa u ime glazbenika podržao Ivu Josipovića

Međunarodna organizacija autorskih društava pozdravlja izbor Josipovića za predsjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Robin Gibb, pjevač i tekstopisac legendarne skupine Bee Gees i predsjednik CISAC-a, Međunarodne organizacije autorskih društava, u srijedu je u priopćenju pozdravio izbor Ive Josipovića za novog predsjednika Hrvatske.

Josipović je poznati skladatelj i bivši glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja HDS-Zamp, člana CISAC-a od 1992., navodi se u priopćenju koje prenosi internet portal Music Industry News Network (MI2N) iz New Yorka.

Glavni direktor CISAC-a Eric Baptiste, kazao je kako su "s pobjedom Josipovića, autori dobili snažnog zagovornika u zemlji koja je pokazala da je moguće uspostaviti učinkovito kolektivno upravljanje autorskim pravima u ovom dijelu Europe, usprkos izazovima".

"Posljednji primjer je prošlogodišnja uspješna akcija Hrvatskog društva skladatelja, kojom je zaustavljen pokušaj turističkog sektora da autorima uskrate većinu njihovih tantijema", ističe Baptiste.

Potpora Josipovića bit će posebno važna kada se Hrvatska priključi Europskoj uniji, što se predviđa 2012. godine, ističe CISAC, organizacija sa sjedištem u Parizu.

Kao čelnik Hrvatskog društva skladatelja, od 1987. do 2000. i član upravnog odbora od tada, Josipović je igrao važnu ulogu u modernizaciji Društva, razvoju njegove stručne službe Zaštite autorskih muzičkih prava, te borbi za provedbu zakona o zaštiti autorskih prava, dodaje CISAC.

U priopćenju se također ističe da je Josipović skladao oko 50 djela za komorne i simfonijske orkestre, koji se često izvode u Hrvatskoj i inozemstvu, te da je uz svoju političku aktivnost, i profesor prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu te predavač na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 07:01:48
http://metro-portal.hr/clan-bee-geesa-u-ime-glazbenika-podrzao-ivu-josipovica/30639/