Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2018. 13:01:00
OPA!

Cjepivo protiv tumora izliječilo je miševe. Što to znači za nas?

Tumor je eliminiran u 87 miševa od njih 90, a ostaje nam vidjeti što će se dogoditi kod 35 pacijenata koji su uključeni u prvo istraživanje

Čudo na vidiku?
Čudo na vidiku? (Pixabay)

Obećavajuće novo „cjepivo" protiv tumora izliječilo je 97% miševa na kojima je testirano, što znači da će uskoro biti testirano na ljudima. Unatoč tome, predviđa se još dugotrajno razdoblje ispitivanja prije nego što se potencijalni lijek počne prepisivati pacijentima.

Na Sveučilištu u Stanfordu do kraja godine ispitat će se terapija na 35 pacijenata koji boluju od limfoma. Lijekom će se imunološki sustav stimulirati da napada stanice tumora. Na primjerima miševa koji boluju od karcinoma različitih vrsta - limfom, rak dojke i debelog crijeva - bolest je izliječena na 87 miševa od njih 90, i to čak u slučajevima kada je tumor metastazirao na druge organe.

Dr. Alice Police, koja nije uključena u ovo istraživanje, vijesti smatra zadivljujućima, no napominje da ono što liječi životinje, ne liječi uvijek i ljude pa „lijeku" treba pristupiti s oprezom. „Već smo imali slučajeve izlječenja tumora kod miševa, kada se isti lijek nije mogao primijeniti na ljude. Usto, ova terapija namijenjena je za pacijente koji boluju od limfoma, pa nije sigurno hoće li liječiti i drugu vrstu oboljenja."

„Cjepivo" protiv tumora?
Ne radi se o cjepivu u pravom smislu riječi, no terapija se ubrizgava u obliku injekcije.
Po definiciji, „cjepivo" protiv tumora terapija je koja sprječava stanice raka da se vrate i uništava one koje su još u tijelu.

Ova terapija više bi se mogla nazvati imunoterapijom. Sadrži kombinaciju dvije tvari koje stimuliraju T stanice (vrstu imunoloških stanica) da napadaju stanice tumora. U uobičajenom slučaju, T stanice prepoznaju stanice tumora kao strano tijelo pa ih pokušavaju uništiti. Ali s obzirom da tumor raste, on poništava djelovanje T stanica i postaje prejak za njihovo djelovanje.

Ovaj „lijek" ponovno bi aktivirao T stanice. Za vrijeme ispitivanja, istraživači su „cjepivo" ubrizgali direktno u tumor, što je aktiviralo T stanice. One su se već nalazile u karconomu, zbog čega su lako prepoznale strano tijelo koje je trebalo eliminirati.

Na primjeru životinja, ubrizgavanje terapije u jedan tumor, uništilo je i tumore koji su se proširili na ostale organe, jer se T stanice mogu kretati u tijelu.

Stručnjaci koji rade na ovome projektu vrlo su optimistični, pogotovo zato što se radi o terapiji koja bi mogla djelovati na vrstu karcinoma za koju još ne postoji terapija.

Piše: Andrea Holi
19.04.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/cjepivo-protiv-tumora-izlijecilo-je-miseve-sto-to-znaci-za-nas/111610/