Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2012. 15:32:32
NEUSPJEH PRI SMANJENJU DEFICITA

Cjelokupna nizozemska vlada podnosi ostavku

Mark Rutte, nizozemski premijer, i cjelokupna vlada, koju čini koalicija stranaka desnog centra, odlučili su podnijeti ostavku jer nisu uspjeli postići dogovor o smanjenju deficita

Fotografija vijesti

Nizozemski premijer Mark Rutte podnijet će u 14 sati kraljici Beatrix ostavku svoje vlade desnog centra jer se vladajuća koalicija nije dogovorila oko mjera za smanjenje deficita čime se otvara put za prijevremene parlamentarne izbore, javile su u ponedjeljak televizija RTL i agencija ANP, prenosi Hina.

Politička kriza rezultat je neuspjeha sedmotjednog pregovaranja o mjerama štednje u tročlanoj koaliciji koju čine Rutteova Liberalna stranka (VVD), kršćansko-demokratska stranka (CDA) Maxima Verhagena i krajnja desnica (PVV) islamofoba i euroskeptika Gerta Wildersa, prenose agencije AFP i Reuters.

Trojica čelnika od 5. ožujka bezuspješno su pregovarali o mjerama za smanjenje javnog deficita kojima bi trebali uštedjeti 16 milijardi eura i tako smanjiti javni deficit koji je dosegnuo 4,7 posto BDP-a prošle godine, što je iznad dopuštene granice eurozone od tri posto.

Mjere za smanjenje deficita predviđaju povećanje PDV-a, zamrzavanje plaća vladinih dužnosnika i smanjenje proračuna za zdravstvo i pomoć zemljama u razvoju.

Wilders se usprotivio tom planu jer nije "nije u interesu birača PVV-a" i jer ne želi da umirovljenici "krvare zbog zbog diktata iz Bruxellesa".

Analitičari ističu da bi Nizozemska mogla izgubiti visoku ocjenu kreditnog rejtinga trostrukog A koju su joj dodijelile tri vodeće svjetske bonitetne agencije.

Manjinska vlada premijera Ruttea formirana je poslije prijevremenih izbora raspisanih nakon pada vlade demokršćana Jana Petera Balkenendea u veljači 2010. godine. Njegova je vlada pala zbog neslaganja u koaliciji lijevog centra oko produljenja vojne misije Nizozemaca u Afganistanu.

23.04.2012. 15:32:32
http://metro-portal.hr/cjelokupna-nizozemska-vlada-podnosi-ostavku/70325/