Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2012. 18:18:00
KNJIGA

Čitanje je dobro za zdravlje

Mladi danas sve više gube osjećaj za druge ljude zbog korištenja moderne tehnologije i slabog zanimanja za knjige

Dajte djeci da čitaju što više
Dajte djeci da čitaju što više (Arhiva)

Osim što je knjiga dobra za razvijanje mašte i obogaćivanje rječnika te miče djecu ispred monitora raznih gadgeta, neuroznanstvenica Susan Greenfield tvrdi da je dobra i za zdravlje. Prema njenim istraživanjima, čitanje knjiga pomaže djeci u fokusiranju i poboljšanju koncentracije. 

Struktura knjige potiče mozak na povezivanje uzroka i posljedice, kao i značaj samih događaja. Djeca bi tijekom najranije dobi trebala naučiti te vještine, jer je u tom dobu mozak najprijemčiviji i najbolje upija nove informacije. 

Uz to, čitanje jača empatiju kod djece i odraslih, a upravo to je ono što mladima danas najviše nedostaje zbog korištenja moderne tehnologije i slabog zanimanja za klasične knjige.

Kako kaže prof. Greenfield, vi u igricama možete spasiti princezu da biste otišli na sljedeću razinu, no tijekom igre se nećete identificirati s njom, kao što biste napravili da čitate knjigu. 

Naime, kako je pokazalo istraživanje provedeno na Oxfordu, čitanje nije pasivna aktivnost već upravo suprotno, sveobuhvatna vježba za mozak. Naš je mozak aktivan tijekom čitanja kao da se nalazimo u događajima opisanim u knjizi.

Što se tiče odraslih, vrijedi napomenuti da već šest minuta čitanja dnevno smanjuje stres i bolje opušta od šetnje ili slušanja glazbe.

28.08.2012. 18:18:00
http://metro-portal.hr/citanje-je-dobro-za-zdravlje/73581/