Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2013. 17:40:00
ČITAJ MI!

Čitajte djeci 15 minuta dnevno za bolji uspjeh u školi

Početak kampanje 'Čitaj mi!' proglasila su djeca iz Dječjeg vrtića "Različak" i iz Centra "Slava Raškaj"

Djeci treba čitati naglas od malih nogu
Djeci treba čitati naglas od malih nogu (UNICEF)

Djeci se može čitati od samog rođenja, u početku je to samo listanje, gledanje slika i pjevušenje no već se time ostvaruje bliskost roditelja i djece te potiče njihov emocionalni i kognitivni razvoj, rekla je Đurđica Ivković iz UNICEF-a Hrvatska, jednog od organizatora kampanje.

Osim UNICEF-a organizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo i Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, a pokrovitelj Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Ivković je rekla kako je nedavno veliko istraživanje pokazalo da je samo 25 posto roditelja čitalo djetetu mlađem od šest mjeseci, a čak sedam posto djece vrtićke dobi kod kuće nemaju niti jednu slikovnicu. Cilj nam je kroz kampanju, letke i druženja u knjižnicama upoznati roditelje i cijelu zajednicu s dobrobitima ranog čitanja te omogućiti da svako dijete dobije slikovnicu, dodala je.

Jedan od načina da se to ostvari je i projekt 'Rođen za čitanje' koji je, počevši od slikovnice 'Gledaj ova mala slatka lica' za djecu do šest mjeseci, prije pet godina pokrenula pedijatrica Marija Radonić, voditeljica Dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik, uvidjevši kroz tridesetogodišnju praksu da postoji potreba za ranom intervencijom na tom području.

Djeci se na sistematskom pregledu u pedijatrijskoj ordinaciji, kao jedinom mjestu kamo djeca redovito dolaze bez obzira na socio-ekonomski status roditelja, daruje slikovnica, dosad su objavljene dvije slikovnice, a u planu su još dvije čime bi se pokrila predškolska dob.

Radonić je istaknula kako je bitno početi rano, osobito kada se zna da sve više djece liječniku dolazi s uputnicama zbog lošeg uspjeha u školi, a takav uspjeh nije bolest već, ustvrdila je, propuštena prilika da se djetetu od malena stvori ljubav za knjigu i ritual čitanja. Također, pokazalo se da je korištenje takvih slikovnica u ordinaciji pedijatrima bolji način za procjenu djetetova psihomotornog razvoja nego bilo koja didaktička igračka.

Taj je projekt financirao grad Dubrovnik, a ideja je da se proširi na nacionalnu razinu, za što je, napomenula je Radonić, potrebno 240 tisuća eura za četiri knjige što bi, primjerice, pokrilo cijelu generaciju djece rođene u ovoj godini do njihovog odlaska u školu.

Početak kampanje 'Čitaj mi!' proglasila su djeca iz Dječjeg vrtića "Različak" i iz Centra "Slava Raškaj", kojima su UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, glumac Filip Jurčić i dječja spisateljica Željka Horvat Vukelja pročitali nekoliko kratkih priča.

02.04.2013. 17:40:00
http://metro-portal.hr/citajte-djeci-15-minuta-dnevno-za-bolji-uspjeh-u-skoli/77375/