Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2012. 15:41:10
KUPALIŠNE VODE

Čistoća vode u Hrvatskoj pri samom europskom vrhu

Na više od 90 posto lokacija u Hrvatskoj kupališne vode su izvrsne kakvoće i zadovoljavaju najstrože standarde EU-a

Fotografija vijesti

Kupališne vode u Hrvatskoj, na Cipru, Malti i u Grčkoj izvrsne su kakvoće na više od 90 posto lokacija, dok ostale lokacije zadovoljavaju obvezne standarde kvalitete, a na drugoj strani ljestvice su Nizozemska, Bugarska, Latvija, Luksemburg i Belgija koje imaju relativno nizak udio lokacija najviše kvalitete, priopćeno je u srijedu iz Bruxellesa, javlja Hina.

Po novom izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) i Europske komisije, 92,1 posto kupališnih voda u Europskoj uniji zadovoljava minimalne standarde kvalitete koje propisuje Direktiva o kupališnim vodama. Izvješće se odnosi na više od 22.000 lokacija na plažama, rijekama i jezerima širom Europe.

"Zadovoljan sam što mogu primijetiti da kvaliteta europskih voda za kupanje ostaje općenito visoka i da se poboljšala od prošle godine", rekao je europski povjerenik za zaštitu okoliša Janez Potočnik.

Voda je izvrsne kakvoće odnosno ispunjava najstrože smjernice na 77,1 posto lokacija, što je 3,5 postotnih bodova više u odnosu na prošlu godinu. "Dovoljno" kvalitetna je na 93,1 posto obalnih kupališta, što znači da ispunjava nešto manje stroge obvezne standarde, jedan postotni bod više nego prošle godine, a dva posto kupališta ne ispunjava europske standarde.

"Kvaliteta vode na plažama i drugim kupalištima jedan je od najvažnijih ekoloških čimbenika za europske građane. No u nekim zemljama još postoji problem sa zagađenjem od poljoprivrede i kanalizacije pa je potrebno uložiti više napora kako bi se osigurale sigurne i čiste vode za javnost", kazala je izvršna direktorica EEA-e Jacqueline McGlade.

Kvaliteta vode na najpopularnijim europskim ljetovalištima općenito je dobra. Obvezne vrijednosti ispunjava više od 90 posto kupališta. Španjolska, Italija i Portugal imaju više od 80 posto lokacija izvrsne kakvoće.

Kvaliteta kupališnih voda u EU općenito se bitno poboljšala od 1990. Broj obalnih lokacija koje nisu u skladu s europskom direktivom smanjio se s 9,2 posto 1990. na 1,5 posto 2011. Kada je riječ o unutarnjim vodama, broj lokacija koje ne ispunjavaju standarde smanjio se s 11,9 posto 1990. na 2,4 posto 2011., kaže se u izvješću.

23.05.2012. 15:41:10
http://metro-portal.hr/cistoca-vode-u-hrvatskoj-pri-samom-europskom-vrhu/71278/