Metro-portal.hr

objavljeno 10.07.2019. 14:01:00
DA?!

Čisto meso postaje jeftino i svima dostupno?

Potrošači koje zabrinjavaju klimatske promjene, dobrobit životinja i vlastito zdravlje zainteresirani su za takozvano čisto meso

Hamburger od čistog mesa iz laboratorija?
Hamburger od čistog mesa iz laboratorija? (Arhiva)

Meso uzgojeno u laboratoriju, prvi puta ponuđeno prije šest godina u obliku hamburgera vrijednog 250.000 eura, moglo bi za dvije godine stići na police dućana po cijeni od devet eura, najavile su agenciji Reuters europske tvrtke koje razvijaju tu tehnologiju.

Potrošači koje zabrinjavaju klimatske promjene, dobrobit životinja i vlastito zdravlje zainteresirani su za takozvano čisto meso, a broj novoosnovanih kompanija u toj poslovnoj niši narastao je sa četiri krajem 2016. na više od 24 dvije godine kasnije, prema podacima instituta za istraživanje tržišta Good Food Institute.

Cvatu i alternative biljnog mesa čije su dionice utrostručile vrijednost od početne javne ponude u svibnju.

A iduće na jelovniku bi se moglo naći meso uzgojeno iz životinjskih stanica, jer proizvođači usavršavaju tehnologiju i smanjuju troškove i čekaju odobrenja za stavljanje na tržište.

Nizozemac Mark Post, suosnivač tvrtke Mosa Meat prvi je 2013. uzgojio goveđi hamburger koji je stajao 250.000 eura, a u sufinanciranju je sudjelovao suosnivač Googlea Sergey Brin. Mosa Meat i španjolski Biotech Meats ističu da su troškovi proizvodnje od tada dramatično pali.

"Prvi burger je 2013. bio tako skup jer se radilo o novoj znanosti i proizvodili smo male količine. Kada se proizvodnja poveća planiramo da će cijena burgera biti oko 9 eura", rekla je glasnogovornica Mosa Meata, prenosi Reuters, i dodala da bi u perspektivi burger iz laboratorija mogao biti jeftiniiji od konvencionalnoga.

Susnivačica Biotech Foodsa Mercedes Villa ističe važnost prelaska iz laboratorija u tvornice. "Naš je cilj doći do komercijalne proizvodnej i dobiti odobrenja regulatora do 2021.", rekla je.

Villa kaže da je sada cijena prozvodnje kilograma laboratorijski uzgojenog mesa oko 100 eura, znatno manje od 750 eura koliko je prije godine dan navela izraelska tvrtka Future meats.

Biotech Foods, Mosa Meat i druge tvrtke još nisu zatražile odobrenje EU regulatora jer još uvijek rade na poboljšanju seruma rasta mesa.

Kako bi se meso laboratorijski uzgojilo matične stanice iz mišića životinja stavljaju se u medij za uzgoj koji se potom stavlja u bioreaktor, sličan onome koji se koristi za fermentaciju piva ili jogurta, koji podržava rast vlakana mišićnog tkiva.

10.07.2019. 14:01:00
http://metro-portal.hr/cisto-meso-postaje-jeftino-i-svima-dostupno/119483/