Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2017. 08:01:00
KOMENTAR

Cirkus s posljedicama po SAD

Predsjednik SAD-a Donald Trump neće biti izbačen iz Ovalnog ureda nakon saslušanja Jamesa Comeya, smatra Miodrag Šorić. No Washington će se i dalje baviti vlastitim problemima zbog čega će sve više i više slabiti

Comey ipak neće zakopati Trumpa
Comey ipak neće zakopati Trumpa (Arhiva)

James Comey je saslušan u Senatu. To što je rekao će narušiti ugled Donalda Trumpa, ali u biti nije opasno po predsjednika. Saslušanje je donijelo nove saznanja o Trumpovom arogantnom ponašanju - ali ne i dokaze da je kršio zakon.

Amerikanci različito interpretiraju ovu političku dramu. Za Demokrate, saslušanje je bilo samo još jedan dokaz da ovaj predsjednik nije dorastao svojoj funkciji, pa i da je za nju zapravo opasan. Za Trumpove sljedbenike, njihov heroj i politički autsajder je žrtva političkih intriga koje je ispleo liberalni establišment u Washingtonu.

Ostatak čovječanstva bi najradije da ne mora slušati više vijesti o ovom lošem političkom kazalištu.

Ali ni to nije moguće. Jer, ono što se događa u Washingtonu ima posljedice po čitav svijet. Sigurno je će Trump zasad ostati na funkciji. Ali, bit će mu sve teže vladati, donositi zakone, biti vođa u vanjskoj politici.

Jer, iako republikanci kontroliraju oba doma parlamenta, oni nekako s oklijevanjem slijede ovog predsjednika. Malo govori u prilog tome da će ova administracija u dogledno vrijeme donijeti najavljene reforme zdravstva i poreznog sustava.

Postupak opoziva nije na vidiku

Trumpovi protivnici unutar Republikanske stranke ne žele predsjedniku zabiti nož u leđa. Odgovarajuća procedura bi trajala godinama a njen ishod bi bio neizvjestan. I tako bi se politički Washington mogao povlačiti od saslušanja do saslušanja - do ljetne pauze.Poslije Comeyevog saslušanja, Washington se i dalje bavi sam sobom; vlada djeluje paralizirano. Trump poriče da je utjecao na aktualne istrage - što znači: njegova riječ protiv Comeyeve. Tako se ne može pokrenuti nikakav postupak opoziva predsjednika, koliko god to mnogi sljedbenici Demokratske stranke htjeli.

Drugi profitiraju od slabosti SAD

Moskva i Peking profitiraju od ove situacije.

Što su SAD slabije, tim jače djeluju njeni protivnici. Gdje god SAD više nisu vodeća sila - Rusi i Kinezi pokušavaju ispuniti vakuum. Često sa uspjehom. Kina širi svoj utjecaj u Africi, a Rusija - na Bliskom i Srednjem Istoku.

Zbog svega toga bi prijatelji Amerike - a među njima prije svega Njemačka - htjeli da se afera u Washingtonu što prije završi. No u metropoli SAD-a demokratski žrvanj melje temeljito - i sporo.

Piše: Miodrag Šorić/DW
10.06.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/cirkus-s-posljedicama-po-sad/105469/