Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2020. 09:01:00
SAVJETI

Cimet dijeta radi za sve

Ova dijeta s cimetom poprilično je jednostavna te uključuje konzumiranje napitka s cimetom i medom dva puta u danu

Cmet dijeta - jeste je isprobali?
Cmet dijeta - jeste je isprobali? (Arhiva)

Cimet dijeta jamči da ćete izgubiti do sedam kilograma u tjedan dana. Zbog ovakve poruke stekla je veliku popularnost diljem svijeta. Ova dijeta s cimetom poprilično je jednostavna te uključuje konzumiranje napitka s cimetom i medom dva puta u danu.

Rezultati su individualni i dok neki govore kako im je konzumiranje cimeta zaista pomoglo skinuti kilograme, postoje oni koji nisu vidjeli nikakvu razliku. Je li cimet ljekovit i može li pomoći u mršavljenju, otkrivamo u nastavku.

Što je cimet dijeta?

Glavna baza ove dijete je cimet koji se dodaje u prehranu zbog svojih ljekovitih i blagotvornih učinaka. Cimet je inače odličan dodatak za osobe koje pate od dijabetesa jer stvara učinak na inzulin u krvi, ali i snižava razinu kolesterola.

Cimet je zaslužan i za jačanje imuniteta te ubrzavanje metabolizma. Sve to čini ga idealnom namirnicom za gubitak kilograma.

Cimet jest zdrav, no kako izgleda cimet dijeta?

U ovom tipu prehrane od vas se ne traži da ograničite svoje obroke ili promijenite prehranu, premda se preporučuje zdravo hranjenje. Postoje dvije varijante ove dijete - jedna preporučuje konzumiranje bezmasnog jogurta uz žličicu cimeta, a druga pola litre vode sa žličicom cimeta u dva navrata u danu.

Cimet dijeta s jogurtom pomoći će vam da budete zdraviji, ali vam i dati dobru ideju za jutarnji desert. Konzumira se tako da u čašu jogurta ili domaćeg kefira dodate žlicu cejlonskog cimeta. Ovo se pije ujutro odmah nakon buđenja te navečer prije spavanja.

Ako se odlučite na varijantu cimet dijete s vodom, savjetuje se da pijete i vodu i čaj te da osim cimeta u tekućinu dodate i med. Taj napitak se može biti hladan ili topao. Po nekim dijetama je dovoljno da se popije tri decilitra vode, dok neke preporučuju pola litre vode. U svakoj varijanti, u tekućinu se dodaje pola žličice cimeta, a možete dodati i jednu žlicu meda. Med nemojte dodavati u kipuću vodu, već tek onda kada je mlaka kako med ne bi izgubio svoja svojstva.

Zašto baš cimet?

Cimet je zdrava i ljekovita namirnica koja se može stavljati u slatka, ali i slana jela. Jedan je od najstarijih začina. Postoje dvije najčešće vrste, to su kasija ili kineski cimet te cejlonski cimet. Cejlonski cimet rjeđe se pojavljuje na tržištu i manje je gorak od kineskog.

Cimet sadrži fenole i antioksidanse što znači da pomaže tijelu u borbi protiv upala i boli. Uz to sadrži i kumarin koji je zaslužan za reguliranje nivoa šećera u krvi, smanjivanje apetita, ubrzavanje metabolizma i pojačavanje cirkulacije krvi. Ovaj ukusni začin ima i antibakterijska svojstva te se koristi za postizanje ravnoteže crijevne flore.

Dodajte druge zdrave namirnice

Osim cimeta uz jogurt ili čaj možete dodati i med koji je poželjan u svakoj prehrani. Bilo bi dobro i kada biste pili domaće zdrave čajeve, ali i kada bi u svakodnevni jelovnik uvrstili zdrave namirnice.

Za najlakši gubitak kilograma i ojačavanje organizma poželjno je mnogo se kretati te vježbati, ali i izbaciti hranu koja će poticati stvaranje masnih naslaga.

29.10.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/cimet-dijeta-radi-za-sve/128331/