Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2019. 09:01:00
PRIPAZITE

Čime zapravo hranimo djecu?

Najmanje jedno od troje djece mlađe od 5 godina, odnosno više od 200 milijuna djece diljem svijeta je ili pothranjeno ili pati od prekomjerne težine

Pazite što im stavljate na stol
Pazite što im stavljate na stol (Arhiva)

Ogroman broj djece trpi ozbiljne posljedice zbog loše ili nezdrave prehrane, upozorio je UNICEF u ovogodišnjem Izvještaju o stanju djece u svijetu - najmanje jedno od troje djece mlađe od 5 godina, odnosno više od 200 milijuna djece diljem svijeta je ili pothranjeno ili pati od prekomjerne težine.

Gotovo dvoje od troje djece, između 6 mjeseci i 2 godine, ne konzumira hranu koja podržava optimalan rast i razvoj njihova mozga i tijela.

Takva neadekvatna prehrana može uzrokovati slabi razvoj mozga, poteškoće kod učenja, pad imuniteta, povećane infekcije i, u mnogim slučajevima, smrt.

Trostruka opasnost od loše prehrane

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore ističe da se milijuni djece hrane nezdravo jer jednostavno nemaju bolji izbor.

- Moramo promijeniti način na koji shvaćamo i reagiramo na pothranjenost i kvalitetu prehrane kod djece. Važno je da djeca jedu dovoljno, no treba im prvenstveno osigurati zdravu i kvalitetnu prehranu - kaže Fore.

UNICEF upozorava i na trostruku opasnost od loše prehrane: pothranjenost, latentnu glad uzrokovanu nedostatkom osnovnih hranjivih sastojaka i prekomjernu težinu među djecom mlađom od pet godina.

Ti čimbenici uzrokuju poražavajuće rezultate - 149 milijuna djece zaostaje u fizičkom razvoju ili je preniskog rasta za svoju dob, 50 milijuna djece je pothranjeno ili premršavo za svoju visinu, 340 milijuna djece pati od nedostatka osnovnih vitamina i hranjivih tvari kao što su vitamin A i željezo, a 40 milijuna djece ima prekomjernu težinu ili je pretilo.

Nad ovim se treba zamisliti...

25.11.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/cime-zapravo-hranimo-djecu/122115/