Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2010. 10:48:00
UKIDANJE SOCIJALNOG PROGRAMA

Čile: 33 žene prosvjeduju u rudniku Vražji klanac

Žene ovim potezom ponavljaju borbu za preživljavanje trideset i trojice čileanskih rudara koji su dva mjeseca proveli pod zemljom, zatrpani u rudniku San Jose

Natpis na ulazu u Vražji klanac
Natpis na ulazu u Vražji klanac (Wikipedia)

Trideset i tri Čileanke zabarikadirale su se u utorak na dnu napuštenog rudnika, 500 kilometara južno od Santiaga, i prijete štrajkom glađu u znak prosvjeda protiv ukidanja socijalnog programa zapošljavanja u toj regiji. Trideset i tri žene zabarikadirale se na 500 metara dubine u rudniku "Chiflon del Diablo" (Vražji klanac) blizu grada Lote. Taj negdašnji ugljenokop, zatvoren devedesetih godina, pretvoren je u turističko odredište, s tunelima otvorenima za posjetitelje.

Žene ovim potezom ponavljaju borbu za preživljavanje trideset i trojice čileanskih rudara koji su dva mjeseca proveli pod zemljom, zatrpani u rudniku San Jose. One prosvjeduju protiv ukidanja mjesnog socijalnog programa zapošljavanja na čišćenju i obnovi, koji je tisućama kućanstava pomogao da prežive posljedice razorna potresa 27. veljače ove godine.

Preko toga programa posao je dobilo 9.500 ljudi u tom, jednom od najsiromašnijih dijelova Čilea. "Pokušali smo puno toga da nas uzmu u obzir, ali vlada nas nije poslušala, stoga smo primorane na ovu mjeru", kazala je Brigida Lara, glasnogovornica skupine žena, čije riječi prenosi internetska stranica mjesnog dnevnika La Tercera. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 10:48:00
http://metro-portal.hr/cile-33-zene-prosvjeduju-u-rudniku-vrazji-klanac/51326/