Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2019. 10:01:00
OSVRT

Ciklus velikih formata Zorana Šimunovića

Osobitu pozornost javnosti privukao je u proteklih nekoliko godina, ciklusom ulja Hommage prostoru, izvedenih na velikim i vrlo velikim formatima

Zoran Šimunović voli velike formate
Zoran Šimunović voli velike formate (Miroslav Pelikan)

Zoran Šimunović, suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Vukovara i akademski slikar sigurno je jedan od najaktivnijih pripadnika svoje generacije, ističući se kontinuiranim slikanjem i odmjerenim izlaganjem u pomno odabranim galerijskim i muzejskim prostorima.

Osobitu pozornost javnosti privukao je u proteklih nekoliko godina, ciklusom ulja Hommage prostoru, izvedenih na velikim i vrlo velikim formatima, nizom slika prepunih simbolike, tajanstvenih međueobnih odnosa stvari i uspomena, sjećanja koja ponekad naviru, uvijek se čini bezrazložno i nekako u nezodni trenutak.

Simbolika sjećanja Zorana Šimunovića vrlo je prepoznatljiva na njegovim slikama, svakodnevni predmeti, igračke, biljke, hrana, namještaj, životinje u reklo bi se nemjerljivom volumenu, različiti trenuci, svakovrsne emocije, oplemenjeni glasom, zvukom, glčazbom, šitnjom, neugodnom tišinom, izmjenama dana i noći...

Na ovim je slikama Šimunović precizno posložio svoja sjećanja i sentimente, uspomene i pritajene strahove kroz vješto ukomponiranu nazočnost predmeta iz svakodnevlja, međusobni ih smještajući o one segmente kojima i doista i pripadaju, prepuštajući nama, gledateljima da odgonetnemo, dešifriramo njegov sustav znakova i zajedno uronimo u proteklo vrijeme, zajedno se radujući, zajedno se žalostiti, zajedno...

Istodobno, valja računati i na prevrtljivost vlastitog uma jer danas ćemo na jedan način a sutra ili bilo kada, na posve drugačiji vidjeti i doživjeti skup simbola i odčitati nešto posve novo i različito jer ništa nije stalno jer sve se mijenja i samo je mijena stalna.

Danas se rijetko rade veliki formati, teško se mogu uklopiti u današnje stanove, zahtijevaju veliki volumen.

Ipak nekoliko autora u posljednje vrijeme intenzivno, s izazovnim žarom pristupa slikanju velikih formata, evo Šimunović, pa Žunjić, nalazeći u njemu neizmjerne artističke mogućnosti.

Ciklus Zorana Šimunovića iznimno je zanimljiv, protkan nevidljivim značenjima, slikarski vrlo jak, ciklus raliziran vrlo odmjerenim kolorom.

Riječ je o ciklusu rafiniranog umjetnika.


Piše: Miroslav Pelikan
17.05.2019. 10:01:00
http://metro-portal.hr/ciklus-velikih-formata-zorana-simunovica/118502/