Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2021. 11:31:00
NOVOSTI

Ciklus Okupirani gradovi u Kinoteci

Ciklus Okupirani gradovi nastavlja se pričama o običnim ljudima u izvanrednim situacijama, Kultni petak na platno donosi Zvijer Waleriana Borowczyka, a među Novitetima gledat će se i regionalni hit Toma Dragana Bjelogrlića.

Okupirani gradovi
Okupirani gradovi (Arhiva)

Ciklus o okupiranim gradovima za vrijeme Drugog svjetskog rata nastavlja se filmovima o običnim ljudima u izvarednim okolnostima. Prvo kreće Gavran, intrigantna priča o francuskom gradiću koji potresa niz difamirajućih anonimnih pisama potpisanih pseudonimom iz naslova. Riječ je o jednom od najboljih filmova francuskog majstora trilera i napetosti Henri-Georgesa Clouzota, koji je u vrijeme svoga nastanka bio napadan zbog navodnog „anti-francuskog stava", a danas je slavljen kao neupitni klasik francuskog noira.

Ciklus se nastavlja Čovjekom sa fotografije, crnom komedijom o sitnom kriminalcu kojeg okupacijske vlasti zamijene za lokalnog vođu pokreta otpora. Karlovačko-beogradski redatelj Vladimir Pogačić raštimao je žanr partizanskog akcijskog filma elementima komedije zabune te pružio duhovit, suosjećajan, ali i satiričan prikaz nedaća običnih ljudi u izvanrednim okolnostima. Riječ je o skrivenom dragulju jugoslavenske kinematografije 1960-ih, koji svojom kritikom konformizma i malograđanštine podsjeća na radove Henri-Georgesa Clouzota. Film se prikazuje s odlično očuvane 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz na film je besplatan.

Četvrtak je rezerviran za još jednu priču o dvojništvu: Gospodina Kleina Josepha Loseya, u kojoj Alain Delon glumi amoralnog trgovca umjetnina kojeg nacističke vlasti zamijene za Židova istoga imena. Riječ je o vizualno fascinantnom ostvarenju kafkijanske atmosfere, koje sugestivno dočarava apsurdnu i košmarnu atmosferu moralnog relativizma u vrijeme nacističke okupacije i progona Židova. Sličnim temama, ali u sasvim drugačijem ključu bavi se ...I peti jahač je strah, klasik češkog modernizma u režiji Zbyněka Brynycha, o židovskom liječniku koji odluči pomoći teško ranjenom političkom bjeguncu. Brynychev film hvaljen je zbog ekspresionističke atmosfere i tjeskobnog ugođaja okupiranog grada, a drži se i za jedan od najoriginalnijih i vizualno najupečatljivijih filmova na temu holokausta.

Tjedan zaključuje Tuga i milost, jedno od kapitalnih djela svjetskog dokumentarizma. Priča je to o stanovnicima francuskog gradića Clermont-Ferranda za vrijeme nacističke okupacije sastavljena od kombinacije intervjua i arhivskih snimaka, kojima je Marcel Ophuls pružio detaljnu i bolno autentičnu fresku svakodnevnog života u izvanrednim okolnostima. Film je doveo u pitanje brojne nacionalne mitove, zbog čega je na deset godina bio zabranjen za prikazivanje na francuskoj televiziji, a bio je nominiran i za Oscara.

Kultni petak: Trnci & žmarci

Za listopadsko izdanje Kultnog petka, programa namijenog filmofilima čiji ukus naginje egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu, na platno Kinoteke dolazi Zvijer Waleriana Borowczyka, priča o bogatoj nasljednici koja večer uoči svog ugovorenog vjenčanja usni jedan od najbizranijih snova u povijesti filma. Maestralno kombinirajući crni humor, fantaziju, gotičku melodramu i stravu, Borowczyk je snimio vrhunski primjer transgresivne erotike 1970-ih: čembalom uglazbljeni seksualni košmar i nadrealističku komediju manira, koja se ne obazire ni na žanrovske odrednice niti na dobar ukus.

Zvijer je desetljećima bila zabranjivana ili prikazivana u cenzorski okljaštrenim verzijama, a uoči Noći vještica prikazat ćemo njezinu digitalno restauriranu integralnu inačicu, uz napomenu da glazbu Domenica Scarlattija više nikada nećete slušati na isti način.

Noviteti: Toma

Među Novitete stiže Toma, biografska drama o legendarnom pjevaču Tomi Zdravkoviću. Ovaj film Dragana Bjelogrlića od svoje premijere na zatvaranju Sarajevskog filmskog festivala izaziva veliki interes publike i kritike. U Srbiji ga je u prva tri tjedna pogledalo preko 600.000 ljudi, a kritika je hvalila nastup glavnog glumca Milana Marića, vizualno upečatljivu kameru i scenografiju te dojmljiv spoj nostalgije i drame.

Među ostalim novitetima možete pogledati znanstveno-fantastični spektakl Dina Denisa Villeneuvea, nagrađivanu dramu Plavi cvijet Zrinka Ogreste i Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara.

Matineja: 100% vuk

Freddy je nasljednik ponosne obiteljske loze vukodlaka. No iako uvjeren da će postati najstrašniji vukodlak svih vremena, Freddy se za svoj 14. rođendan pretvara u pudlicu. Do sljedećeg izlaska Mjeseca Freddy će morati dokazati da ima pravo vučje srce ili riskirati da bude zauvijek izbačen iz čopora. Ovaj dopadljivi animirani film prikazuje se sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

25.10.2021. 11:31:00
http://metro-portal.hr/ciklus-okupirani-gradovi-u-kinoteci/134834/