Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2023. 09:30:00
OSVRT

Ciklus manjih formata akrila Ranka Ajdinovića

Posebice se ističu slike koje imaju oslikani okvir što im daje svojevrsni 3 D učinak, dok su neke slike ponešto drugačije jer su rađene na juti, kaže autor

Ranko Ajdinović
Ranko Ajdinović (Arhiva)

Akademski slikar Ranko Ajdinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor složenog apstraktnog ciklusa iznimnog kolorizma, izlagač na brojnim izložbama, zanimljiva je i izazovna artistička pojava u aktualnoj produkciji.

Nedavno se je preselio u veliki atelijer koji mu omogućuje rad i na najvećim formatima kojima je toliko težio u proteklom razdoblju. No, događa se stanovito iznenađenje, slikar se ponajprije okreće manjim i srednjim formatima(30x40 cm, 40x50 cm,40x40 cm,50x70 cm) u kombinaciji akrila s uljnim pastelom, grafitom i kolažom.

Posebice se ističu slike koje imaju oslikani okvir što im daje svojevrsni 3 D učinak, dok su neke slike ponešto drugačije jer su rađene na juti, kaže autor.

Slike u ciklusu nose naizgled uobičajene nazive, no oni iznimno simbolični, Pogled s bedema, Kuća u šumi, Nebesko jato, Morski krajolik, Putovanje u tišinu, Novo jutro, Paralelni pejzaž...

Kolor je u novom ciklusu probuđeniji, jači, izrazitiji, pa i vatreniji u tvorbi razigranih formi uronjenih u volumen aktivnog, kontinuiranog gibanja.

Prisutnost energije i njezine neprestano komešanje stvara dodatnu ali i trajnu napetost u slikarevim kompozicijama, odmjeravanje moći neprekidna je stvarnost ovoga svijeta.

Ajdinović je ostvario snažan, žestok apstraktni ciklus , niz djela gdje svaka slika čini samosvojni svijet samo za sebe ali i istodobno logični dio veće cjeline imaginarnih motiva stopljenih u jedinstveni produkt.

Ajdinović je kroz godine vrijedna i predana rada izbrusio svoju slikarsku gestu u osebujni i karakteristični rukopis, stvarajući značajan likovni opus.

Piše: Miroslav Pelikan
20.02.2023. 09:30:00
http://metro-portal.hr/ciklus-manjih-formata-akrila-ranka-ajdinovica/141181/