Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2021. 12:01:00
GLAZBA

Ciklus koncerata Vivat academia

Ciklus koncerata Vivat academia: 15 invencija, 15 izvođača, samo jedan Bach

Vivat academia
Vivat academia (Arhiva)

Novi koncert iz ciklusa Vivat academia održat će se u srijedu, 1. prosinca u 19 sati na Muzičkoj akademiji, a uključuje 15 izvođača, koji na nizu instrumenata izvode Bachove invencije: Pavao Mašić, Đuro Tikvica, Mario Penzar, Silvio Richter, Milko Pravdić, Rude Mimica, Lidija Horvat Dunjko, Emanuel Tomljenović, Laura Vadjon, Đorđe Stanetti, Jure Černeha, Diana Grubišić Ćiković, Veronika Ćiković, Sabrina Zelić i Ante Knešaurek.

Ciklus Vivat academia projekt je koji uključuje koncerte studenata i profesora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a održava se već petu godinu zaredom. Zamišljen je kao istraživački poligon novih ideja pristupa i predstavljanja glazbe.

Ovaj je koncert povezan i iniciran izdavanjem prijevoda knjige Aleksandra E. Majkapara J. S. Bach: Dvoglasne invencije koji predstavlja vrijednu novinu za našu kulturnu, glazbenu i pijanističku javnost. Knjiga nosi brojne informacije, spoznaje, analize koji doprinose boljoj izvedbi, a prijevod potpisuje pijanistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Sabrina Zelić koja ujedno sudjeluje i kao izvođačica na koncertu.

Bachove invencije kroz koncert će biti izvedene na klaviru, orguljama, čembalu, u obradi za dva klarineta, dvije harfe, dva pjevača, baroknu violinu i čembalo ili orgulje. Cilj koncerta nije samo njihova integralna izvedba, već i pokazivanje njihove neograničene mnogostranosti i primjene kako tijekom cjelokupnog školovanja, tako i tijekom umjetničkog rada profesionalnih glazbenika. Nesvakidašnja, netipična i neobična predložena integralna izvedba Bachovih Dvoglasnih invencija do sada nije u cijelosti zazvučala pred hrvatskom publikom.

Tijekom priprema često sam studentima čitala knjige (uglavnom "donesene" iz Rusije) o Bachu, Dvoglasnim invencijama, načinima izvođenja Bacha... Jedna knjiga povlačila je drugu. Znatiželja mojih mladih studenata za sve ono što Bach nosi potaknula me na ovaj zaista neočekivano dug i težak pothvat, ovim riječima svoju odluku o izdavanju prijevoda knjige kaže Sabrina Zelić.

Izabrala sam knjigu Aleksandra Majkapara jer ne donosi samo šture, jednoznačne upute kako što svirati, nego i niz potrebnih informacija koje pridonose boljoj izvedbi: o razdoblju nastanka ciklusa, problemima vezanima uz tekst, uvidu u autograf, akustičkom pristupu djelu, stilu i strukturi djela, umjetničkom izričaju, problemima vezanima za tempo, ornamentici, fraziranju i artikulaciji, prstometu, dinamici i pedalizaciji. Autor nam iznosi svoje shvaćanje Bachove glazbe, ali istovremeno navodi i niz različitih mišljenja i tumačenja teoretičara, muzikologa i pijanista iz kojih svatko, percipirajući informacije iz knjige, može pronaći za sebe najprikladnija rješenja, zaključuje Sabrina Zelić.

Cijena ulaznice u pretprodaji: 20 kn. Cijena ulaznice na dan koncerta: 30 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane Blagoje Bersa te na ovlaštenim prodajnim mjestima te online na www.ulaznice.hr. Ulaz na koncert moguć je uz obvezno predočenje covid potvrde ili vrijedećeg negativnog PCR/brzog antigenskog testa.

01.12.2021. 12:01:00
http://metro-portal.hr/ciklus-koncerata-vivat-academia/135401/