Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2011. 16:38:00
OD 31. SIJEČNJA

Ciklus horor filmova u kinu Tuškanac

Do 17. veljače u kinu Tuškanac prikazat će se petnaestak reprezentativnih horor filmova

Film
Film (Shutterstock)

Filmovima "Umorna smrt" Fritza Langa i "Nosferatu" F.W. Murnaua, snimljenima početkom dvadesetih godina prošloga stoljeća, 31. siječnja u zagrebačkom kinu "Tuškanac" počinje ciklus horor filmova u okviru kojega će se predstaviti neki od najzanimljivih filmova tog žanra, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez, piše Hina.

Do 17. veljače prikazat će se petnaestak reprezentativnih horor filmova, od dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća do ponajboljih uradaka iz posljednja dva desetljeća, među kojima su i slavni "Teksaški masakr motornom pilom", "Slagalica strave", "Sirotište".

Na programu su, među ostalim, filmovi "Vampir" (1932.) Carla Theodora Dreyera, "Crna mačka" (1934.) Edgara G. Ulmera, "Baskervillski pas" (1939.) Sidneya Lanfielda, "Oči bez lica" (1959.) Georgesa Franjua, "Kaidan" (2007.) i "Krug 2" Hidea Nakate, "Teksaški masakr motornom pilom" (2003.) Marcusa Nispela, "Oko" i "Oko 2" braće Pang, "Izolacija" (2005.) Billyja O'Briena, dva dijela "Slagalice strave" i "Sirotište" (2007.) Juana Antonia Bayone.

Po riječima filmskog kritičara Josipa Grozdanića, u ciklusu će se moći vidjeti i kako su horore nekad odlikovali naglašeni redateljski autorski pristupi, često suptilna psihološka profiliranja protagonista, zamjetne doze ironije i subverzije, promišljena briga o svakome detalju i stupnjevanju jeze, kao i hvalevrijedno angažirano referiranje na tada aktualne društvene trendove i pojave.

Kroz povijest filmskog horora gotovo se precizno mogu odrediti temeljna obilježja žanra i stilsko-tematske odrednice za svako desetljeće, ustvrdio je Grozdanić u najavi ciklusa.

Tridesete su se, uz rastući nacizam, bavile Frankensteinom, Drakulom i vukodlacima, četrdesete čudovištima, ali i prvim horor-komedijama, pedesete je obilježila psihoza 'hladnoga rata', a šezdesete izravnija eksploatacija nasilja, seksualnosti i psihičkih devijacija.

Sedamdesete su donijele filmski nihilizam, obradu provokativnih socijalnih tema poput religije i proboj horora u mainstream, osamdesetima su dominirali 'slasher' serijali, u devedesete smo ušli s oscarovcima "Misery" i "Kad jaganjci utihnu", a početak novog stoljeća obilježavaju japanski horori, ekstremni 'slasher' serijali i prepravci žanrovske klasike.

28.01.2011. 16:38:00
http://metro-portal.hr/ciklus-horor-filmova-u-kinu-tuskanac/54658/