Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2023. 17:00:00
KINOTEKA

Ciklus Davida Cronenberga u Kinoteci

Ciklus „Posve novi organ“ uvodi nas u rad jednog od najprovokativnijih i najoriginalnijih redatelja današnjice – Davida Cronenberga. Program otvara pretpremijera filma Zločini budućnosti.

Posve novi organ
Posve novi organ (Arhiva)

Posve novi organ tematski je ciklus posvećen jednom od najoriginalnijih autora današnjice - Davidu Cronenbergu. Ovaj kanadski redatelj svoje je ime izgradio u području znanstvene fantastike i horora, no njegov provokativan, poticajan i često krajnje subverzivan pogled na odnos tijela, psihologije i stvarnosti pokazao se inspirativnim filmašima, umjetnicima, filozofima i teoretičarima izvan granica žanra.

Ciklus kreće 15. ožujka - na Cronenbergov 80. rođendan, a podijeljen je u šest manjih cjelina od kojih svaka spaja naslove iz različitih faza Cronenbergova rada s filmovima drugih autora čiji je duhovni srodnik. Ideja je ukazati na tematsku konzistentnost Cronenbergova opusa i doseg njegova utjecaja, a pritom ponuditi i novo čitanje njegovih filmova. Uz antologijske naslove kao što su Videodrome, Sudar i Ukleti blizanci, gledat ćemo i filmove Oliviera Assayasa, Claire Denis, Alexa Garlanda i Joãa Pedra Rodriguesa. Mnoge filmove iz ciklusa bit će prvi put (ili prvi put nakon dugo vremena) prikazani na velikom platnu.

S obzirom na to da se Cronenbergovo ime vrlo često veže uz koncept body horora, prvi tjedan ciklusa posvećen je konceptu body arta, a uključuje njegov najveći komercijalni uspjeh - Oscarom nagrađeni film Muha, obilježen inovativnim prostetičkim efektima i nadahnutim nastupom Jeffa Goldbluma u glavnoj ulozi, te Ruska obećanja - sugestivni kriminalistički triler koji je Viggu Mortensenu u ulozi tetoviranog ruskog mafijaša donio nominaciju za Oscara.

Uz rame Cronenbergovim naslovima pogledat ćemo i dva filma koji su Cronenbergov transgresivni odnos prema tijelu primijenili u drugim kulturama i žanrovima: kultni japanski cyberpunk košmar Tetsuo Shinye Tsukamota o muškarcu koji se preobražava u otpadno željezo te U mojoj koži, uznemirujuću psihološku dramu francuske redateljice Marine De Van, o ženi koja razvije gotovo erotsku opsesiju samoozljeđivanjem.

Program otvara pretpremijerna projekcija Cronenbergova zasad posljednjeg filma Zločini budućnosti s Viggom Mortensenom i Léom Seydoux u glavnim ulogama, nakon čega slijedi razgovor s filmskim kritičarem Željkom Luketićem i teoretičarkom Ljubicom Anđelković Đambić na temu body arta u Cronenbergovu opusu i šire.

Popis filmova pogledajte na našoj web stranici.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

15.03.2023. 17:00:00
http://metro-portal.hr/ciklus-davida-cronenberga-u-kinoteci/141562/